Na FF UK se diskutovalo o věcném záměru zákona o vysokých školách

28. dubna 2011

Velká aula Filozofické fakulty hostila 28. 4. veřejnou diskuzi o situaci českých vysokých škol a novém věcném záměru zákona o vysokých školách. Pozvání přijali bývalí ministři školství PhDr. Miroslava Kopicová a Mgr. Ondřej Liška, Univerzitu Karlovu reprezentoval prorektor pro rozvoj prof. PhDr. Stanislav Štech, CSc. Moderování se ujal děkan FF UK doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.

Čtvrteční dopoledne bylo vyhrazeno setkání děkanů filozofických fakult České republiky, kteří na něm vyslovili společné stanovisko k věcnému záměru zákona o vysokých školách. „Situaci českého vysokého školství považujeme dlouhodobě za neutěšenou, předložený návrh však tuto situaci neřeší, naopak, představuje zásadní ohrožení úrovně vzdělanosti v České republice. Skrývá se v něm nebezpečí privatizace veřejných prostředků na vzdělávání a účelové zneužití akademické sféry,“ stojí v něm mimo jiné.

Odpoledne se pak k diskuzi na stejné téma sešli studenti a pedagogové Univerzity Karlovy, zástupci akademické obce i médií. Moderátor diskuze děkan FF UK Michal Stehlík vymezil tři hlavní okruhy témat, které považuje za nejpalčivější. Jsou jimi možnost ohrožení svébytnosti vysokých škol, kvalita vysokých škol a zastoupení studentů v samosprávných orgánech.

Následně požádal všechny tři hosty, aby se pokusili na základě svých zkušeností definovat, v čem spatřují největší problémy českého vysokého školství zasazeného do roku 2011. Hosté se shodli, že reformě vysokého školství chybí nastavení východisek a definování veřejného zájmu v oblasti vzdělávání. Prorektor Štech pak dále zmínil nutnost diverzifikace univerzitních institucí, nutnost zachování a posílení Akreditační komise a nutnost vymezení závislosti vysokých škol na státu.

Druhá část diskuze byla věnována dotazům z pléna. Plnou hodinu se o slovo hlásili převážně pedagogové UK a zástupci médií. Posluchače nejvíce zajímalo téma zachování autonomie vysokých škol, proč se rektoři a studenti nevyjadřovali k chystaným reformám už dříve či jaký model financování by navrhovala Univerzita Karlova. Závěrečného slova se chopila doc. PhDr. Olga Lomová, CSc., z Ústavu Dálného východu FF UK, která vyjádřila názor, že východisko vysokého školství je už dáno ve slibu, který absolventi pronášejí při promoci. Právě pravda a dobro by měly být tím, o co půjde všem členům akademické obce. Krátké vystoupení doc. Lomové bylo odměněno dlouhým potleskem.

Perspektivy dalšího vývoje českého vysokého školství

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.