„Až někdo řekne KRLEŠ - tak začnem´.“ O FHS FESTu

29. dubna 2011

S hláškou čekající na pokyn organizátorů jarního FHS FESTu rozbalila večer pořádným rockovým nářezem písecká kapela Inspiro. Jarní festival studentů Fakulty humanitních studií UK odstartoval po osmé hodině večerní v žižkovském Klubu XT3 28. dubna 2011.

Na rozdíl od fantazijního a spíše hravého Okultění, festivalu studentů Katedry teorie kultury FF, pojali budoucí odborníci ve společenských disciplinách organizaci FHS FESTu jako sešlost výsostně hudební, dynamickou a dravou. Muzika člověka čapla „od spodu“ skrze vibrující chodidla a postupovala rychle nahoru, až se zmocnila celé hlavy, všech smyslů a zcela vyřadila myšlenky. Vedle kapely Inspiro se o to postaraly rockově-alternativně-cross-over-folkové formace Professor Leopard, První Hoře a Patricie - kapely spjaté s Fakultou humanitních studií prostřednictvím svých hudebně a básnicky nadaných studentů, kteří v nich působí jako muzikanti, zpěváci nebo textaři.

Písecká kapela Inspiro

Prostředí, ve kterém se FHS FEST odehrával, bylo inspirativní i bez muziky – členité suterénní prostory s klenbami, režné odhalené zdivo, dvě visuté galerie s umně kovaným zábradlím, dokonce koutek, asi „pro osamělé pijany,“ po celý večer prázdný, klikaté chodbičky s dekorací technických detailů provozního zázemí music clubu, designový nábytek a nezbytný stylový bar. Organizátoři slibovali humanitní, fenomenologické panáky, ale tím nejlepším drinkem byla muzika a další program. Z něj především vybraná autorská poezie studentů FHS Martina Charváta, Jana Škroba, Terezy Kotrčové, Jakuba Ferjenčíka a Anny Kernerové. Improvizace programu byla nutná, protože slibované Tajné překvapení večera tak úplně nevyšlo, takže zůstalo v utajení i nadále.

Zleva: Jakub Ferjenčík a Marek Dočekal, organizátoři FHS FESTu, se z přátelství chtěli fotit zásadně ve dvojicích

„FHS FEST pořádáme proto, abychom se potkali,“ řekl Jakub Ferjenčík, student 2. ročníku oboru Studia humanitní vzdělanosti a jeden z organizátorů akce. „U nás na fakultě nejsou klasické třídy, na přednáškách se potkáváme více méně náhodně, protože máme mnoho volitelných předmětů, a tak se může stát, že se vidíme třeba jen v jednom semestru, ale pak se už během celého studia nepotkáme. Takže velkým motivem pro nás je možnost vzájemného setkávání. Navíc bychom těmito akcemi rádi pomohli propagovat Fakultu humanitních studií a přizvali k nám studenty všech, ale zejména prvních ročníků.

Zleva: Tomáš Gregor, předseda sdružení Studenti FHS UK o.s., a Jakub Ferjenčík

„Přibližně 5.“ FHS FEST navazuje na předchozí festivaly studentů fakulty. Jeho pořadatelem je občanské sdružení Studenti FHS UK. Jeho třicet členů vyvíjí značnou organizační činnost. Na svém kontě mají realizované četné hudební festivaly, Letní školu FHS (týdenní mimopražský pobyt ve Svoru v severních Čechách, který je kombinací výběrových přednášek a divadelních a výtvarných dílen, pořádaný vždy v září), studentský ples FHS a dále organizují divadelní a filmový klub a další menší akce. Novinkou činnosti sdružení jsou cestovatelské večery V trapu. Nejviditelnějším produktem Studenti FHS UK, o. s. je časopis HUMR. Sdružení je členem Studentské unie UK.

(Marie Kohoutová)








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.