11. května 2011

Znovu hrdý Všehrd. Začátky 143leté historie Spolku českých právníků Všehrd se psaly v hostinci U Fáfů

11. 5. 2011; Autoři: Adam Vojtěch a Vít Straňák, rubrika: Studenti

Šestého května uplynulo již 143 let od založení Spolku českých právníků Všehrd. Je nejstarším českým právnickým spolkem a jedním z nejstarších českých spolků vůbec. V následujících řádcích se budete moci seznámit jak s jeho bohatou historií, tak i se současným děním ve spolku a s nově vznikajícím klubem absolventů „alumni“.

Spolek českých právníků Všehrd vznikl roku 1868 v tehdejším pražském hostinci „U Fáfů“. Zde se již nějaký čas setkávala zcela neformálně studentská společnost z Právnické fakulty Karlo-Ferdinandovy Univerzity, vedená pozdějším prvním starostou Všehrdu JUC. Alfredem Hrdličkou, která se zpočátku bavila zpěvem a vášnivými diskuzemi o právu v mateřském jazyce. I přes počáteční nezdar se nakonec podařilo získat svolení C. K. místodržitelství a Spolek českých právníků Všehrd mohl být na podkladě nového zákona o spolčování z roku 1867 oficiálně založen. Stalo se tak na ustavující valné hromadě dne 6. května 1868 v sedm hodin večer opět v oblíbeném hostinci „U Fáfů“.

Všehrd se hned od počátku těšil oblibě. Počet členů Všehrdu rychle rostl a již v prvním roce existence dosáhl 151 členů.

Významnou zásluhu na tomto měla vydavatelská činnost, která započala vydáním nejslavnějšího díla Viktorina Kornela ze Všehrd „O práviech, o súdiech i o dskách země české knihy devatery“. Později pak přibyly učební texty a publikační činnost dosáhla takových rozměrů, že spolek získal v rámci právnické literatury prakticky monopol a z původně hospodské sešlosti se na počátku 20. století stala jedna z nejdůležitějších organizací v tehdejší společnosti, s počtem členů několika tisíc. V roce 1919 začíná navíc vycházet pod hlavičkou Všehrdu odborný časopis, který vydává spolek dodnes.

V období první republiky se Všehrd stává centrem studentských snah o zdokonalování republiky jako státu demokratického a prosperujícího. Jde tedy nejen o organizaci studentskou, ale i politickou, což dokazuje fakt, že při volbách funkcionářů spolku byly proti sobě pravidelně postaveny dvě kandidátky - pravicová a levicová, někdy doplněny i o třetí komunistickou. Není bez zajímavosti, že například při volbě starosty pro správní rok 1933/34 kandidoval na straně levice Josef Urválek, pozdější prokurátor z politických procesů v 50. letech, který byl však tehdy drtivě poražen JUDr. Jindřichem Smolkem, současným čestným členem. Ze Spolku českých právníků Všehrd však vzešlo mnoho dalších význačných osobností české společnosti, jako byl ministr financí Alois Rašín, vrchní ředitel Živnostenské banky Jaroslav Preiss nebo přední právník a politik Albín Bráf. Spolek se těšil významné přízni svého čestného člena JUDr. Karla Kramáře, prvního předsedy vlády Československé republiky nebo dcery prezidenta republiky Dr. Alice Masarykové, která pravidelně zvala zástupce spolku na mírová velikonoční shromáždění na Pražském hradě.

Informace o smrti TGM, kterou otiskl Všehrd ve svém listu.

V této době byla mimo jiné založena i tradice reprezentačních právnických plesů v Obecním domě, velkolepých podzimních rautů v Lucerně nebo oblíbených maškarních karnevalů. Úctyhodný byl i sociální rozměr spolku, který díky svým dobrým finančním možnostem podporoval sociálně slabé studenty nebo například přispíval na léčbu studentů ohrožených tuberkulosou. Veškerou činnost ochromily události roku 1948, kdy byl spolek tzv. akčním výborem rozpuštěn.

Novodobá historie Spolku českých právníků Všehrd se začíná psát v roce 1990, kdy byl spolek znovuzaložen a otevřeně se přihlásil ke kontinuitě s předválečným Všehrdem. Prvním starostou byl zvolen Igor Volný. Spolek obnovil svou publikační činnost včetně časopisu Všehrd, začal opět pořádat každoroční reprezentační právnický ples na Žofíně, či odborné přednášky a získal tak znovu významné postavení na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

(5. 4. 2011) Všehrd zorganizoval přednášku ombudsmana JUDr. Pavla Varvařovského "Postavení Úřadu veřejného ochránce práv v politickém systému ČR".

(2. 3. 2011) Konference o mediálním právu

I dnes se Všehrd hrdě hlásí ke své tradici, ale zároveň se snaží být spolkem moderním, který nabízí studentům nejen možnosti, jak zlepšit své znalosti a profesní kvality, ale i aktivity, které jim co nejvíce zpříjemní jejich studentský život. Spolek tak pořádá odborné přednášky a konference s osobnostmi z řad advokacie, justice, či politiky; pozvání v minulosti přijali například čestný člen spolku prezident republiky Václav Klaus, další čestný člen a bývalý ombudsman Otakar Motejl i jeho nástupce Pavel Varvařovský, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, premiér Petr Nečas, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, nebo emeritní předseda České advokátní komory Karel Čermák, jemuž spolek udělil nedávno taktéž čestné členství. Pro budoucí právníky organizuje Všehrd nkurzy a semináře (oblíbené kurzy rétoriky nebo seminář etikety s Ladislavem Špačkem).

(29. 3. 2011) z koncertu "Právníci pro Japonsko!"

Zároveň, stejně jako v době předválečné, nezapomíná ani na sportovní turnaje a studentské večírky.

(7. 12. 2010) Mikulášská párty v Bazénu fakulty

Spolek taktéž zřizuje Randovu nadaci, nesoucí jméno po významné osobnosti českého práva rytíři Antonínu Randovi. Nadace má za cíl podporovat sociálně znevýhodněné studenty a talentovaným studentům poskytuje stipendium pro studium na Univerzitě v Curychu. Uděluje také prestižní Randovu cenu za nejlepší diplomovou práci.

Zcela aktuální snahou Spolku českých právníků Všehrd je založit tzv. alumni komunitu, tedy klub bývalých členů tohoto nejstaršího právnického spolku u nás a obnovit tak vazby s lidmi, kteří v minulosti věnovali svůj čas a energii tomu, aby naplňovali ideály platné již více než 140 let.

(4. 5. 2011) Párty na parníku Czechie

Adam Vojtěch, devátý starosta Spolku českých právníků Všehrd od roku 1990. Po maturitě na Biskupském gymnáziu J. N. Neumanna v Českých Budějovicích nastoupil v roce 2006 na Právnickou fakultu UK v Praze a zároveň na Fakultu sociálních věd UK v Praze, kde v roce 2009 úspěšně ukončil bakalářské studium oboru mediální a komunikační studia. Absolvoval několik odborných stáží, např. v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, na Městském soudu v Praze nebo na velvyslanectví České republiky v Dublinu. V Irsku studoval v akademickém roce 2009/2010 na University College Dublin School of Law. Kromě práva se aktivně věnuje hudbě jako zpěvák, klavírista a skladatel. Je členem OSA a INTERGRAM. 

Článek převzat z časopisu Právo&Byznys č. 4/2011.

Všechny uvedené akce byly zorganizovány Spolkem českých právníků Všehrd; použité fotografie jsou z archivu spolku.


     


 






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.