19. května 2011

Geolokační služby poprvé využity i pro potřeby Univerzity Karlovy. „Mohou“ za to studenti FF UK

19. 5. 2011, autor: Lucie Kettnerová, rubrika: Studenti

Tým studentů se v rámci semináře na FF UK rozhodl zvýšit povědomí o geolokačních aplikacích a konkrétně je využít pro lepší navigaci a orientaci na univerzitní půdě. Martina Jindry, který v týmu zastává pozici projektového manažera, jsme se zeptali, jak celý projekt vznikal a jaké je jeho konkrétní využití.

Z jakého popudu projekt vlastně vznikl?

Projekt je součástí semestrálního předmětu v rámci studia Nových médií. Každoročně se vypisuje 5-7 témat, každému se věnují týmy složené ze 3 či 4 lidí. V zadání tohoto projektu bylo „využití geolokačních služeb v rámci Filozofické fakulty UK“. My jsme si to ale rozšířili na celou univerzitu.



Pokud bych se rozhodla tyto služby využívat, jaké vybavení k tomu potřebuji?

Potřebujete k tomu hlavně moderní vychytávky, jako je chytrý telefon typu Android, který má zabudovanou GPS, která zvládá navigaci i geolokační služby. Mezi tři nejpoužívanější aplikace u nás patří Foursquare, Gowalla a Google Places a na ně jsme se zaměřili i my. V praxi to funguje tak, že když si v mobilu zapnu GPS, začne mi aplikace vyhledávat nejbližší označená místa v okolí. Mohu o nich získat i bližší informace, jako jsou adresa či kontakty. Po přihlášení získám i tipy a recenze od svých přátel, pokud je k některému bodu připsali. Třeba tady mají dobrou kávu nebo toto jídlo si nedávej.


Jak jste tyto aplikace konkrétně využili pro lepší orientaci na univerzitě?

V Google Places  jsme zkontrolovali a opravili již vložené údaje, doplnili jsme kontakty, adresy a mapy, zkontrolovali jsme i aktuální pozice. Přidali jsme také několik nových míst. Každá taková změna musí v aplikaci projít schválením, nám bylo od Google schváleno asi 90 % navržených úprav.

Pro Foursquare jsme založili speciální stránku, kde získáváme „následovníky“ (Followers) a přidáváme tipy k jednotlivým místům na univerzitě, třeba že bude představení ve filmovém klubu nebo nějakou zajímavost z historie. V rámci České republiky je Univerzita Karlova první, která něco takového má. Služby se nejdříve objevily na Harvardu, pak to převzala Stanfordská univerzita, nyní je zapojeno několik stovek, zejména amerických univerzit.

Foursquare má v sobě i herní principy – pokud si na určitých místech prostřednictvím GPS označíte, že jste místo navštívili, můžete získat speciální odznak. Cílem hry je získat více odznaků než spoluhráči nebo se stát starostou určitého místa.



Pracovali jsme i s aplikací Gowalla, která je podobná Foursquaru, ale na trhu má slabší postavení. Tady jsme naplánovali i nějaké výlety, což je spojení několika bodů, které když projdete, získáte odznak. Jeden je pro univerzitní nováčky a provede vás všemi důležitými místy na UK, druhý vede po studentských kavárnách a hospodách.

Jaká místa jste převážně označovali?

Do aplikace jsme zanesli všechny hlavní budovy fakult, více jsme se pak zaměřili na FF, FHS a MFF, kde je hodně uživatelů Foursquaru. Konkrétně tam uživatelé najdou jednotlivé ústavy, bufety, menzy, koleje či sportoviště na UK, a to v Praze i mimo ni. Celkem se jedná asi o 110 míst.



Více informací na www.geokarlovka.cz







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.