19. května 2011

Informace o zasedání sněmu Rady vysokých škol 19. 5. 2011

1. Zpráva o činnosti předsednictva Rady vysokých škol

Prof. Haasz, předseda RVŠ informoval o činnosti předsednictva RVŠ za uplynulé 3 měsíce v těchto oblastech:

financování vzdělávací činnosti VVŠ (aktuální stav viz bod 4);

- financování některých významných informačních zdrojů z oblasti VaV v r. 2012 (aktuální informace viz vystoupení náměstka Kouckého);

- problematika výzkumu, vývoje a inovací (návrh státního rozpočtu pro VaVaI 2012 – 2014, odebírání úspor v projektech OP VaVpI);

- pracovní návrh věcného záměru zákona o vysokých školách (aktuální stav viz bod 5);

- činnost Fondu rozvoje vysokých škol;

- činnost pracovních komisí RVŠ;

- připomínková činnost Rady vysokých škol (připomínkováno 7 materiálů).

Usnesení:

Sněm Rady VŠ vzal na vědomí zprávu o činnosti předsednictva Rady vysokých škol.  

2. Zpráva o činnosti Studentské komory RVŠ (dále SK RVŠ)

Předseda studentské komory Mgr. Jašurek informoval o:

-    22. výjezdní schůzi SK RVŠ 18. - 20. 3., kde byly projednávány následující oblasti:

• Věcný záměr zákona o VŠ

• Zásady a pravidla financování VVŠ pro rok 2012 a další

• Finanční pomoc studentům

-    připomínkách SK RVŠ k materiálu Strategický rámec vysokoškolské politiky

-    postoji SK RVŠ k působení Ladislava Bátory na MŠMT

-    spolupořádání semináře „Strukturované studium v kontextu současných změn ve vysokém školství“ v rámci projektu Bologna Experts 2009 – 2011 (19. dubna, Praha)

Usnesení:

Sněm Rady VŠ vzal na vědomí zprávu o činnosti Studentské komory Rady vysokých škol.  

3. Vystoupení hostů

Náměstek ministra Ing. Koucký informoval o zásadních směrech VŠ politiky MŠMT:

- formulovat (definovat) prostředí pro činnost VŠ;

- zajistit finanční zdroje pro činnosti VŠ v tomto prostředí.

Nutno reagovat na směry vnějšího prostředí v souvislosti s národním programem reforem, výstupy z NERVu a Inovační strategii.

Dále informoval o výzvách a čerpání v OP VK a OP VaVaI a zvažování možností podpory pražských vysokých škol.

Usnesení:

Sněm Rady VŠ vzal na vědomí vystoupení náměstka ministra Ing. Kouckého.  

4. Ekonomické informace

Předseda ekonomické komise RVŠ doc. Fischer stručně shrnul dosavadní vývoj v oblasti financování veřejných vysokých škol za dobu od posledního jednání Sněmu RVŠ:  

-    sněm Rady požádal v únoru 2011 ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR o předložení srovnání vývoje rozpočtu regionálního školství a vysokého školství včetně zohlednění vývoje počtu žáků a studentů v regionálních školách a počtu studentů na školách vysokých; toto srovnání dosud nebylo Radě předloženo;

-    byla předložena a Radou připomínkována 2. a následně i 3. verze Zásad financování veřejných vysokých škol. Z třetí verze Zásad platí zatím pouze ta část, která se týká stanovení limitů počtu financovaných studentů.

Usnesení:

Sněm Rady vysokých škol konstatuje, že ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR dosud nevyhověl usnesení sněmu Rady VŠ ze dne 17. 2. 2011, kterým Rada VŠ požádala o předložení srovnání vývoje rozpočtu regionálního a vysokého školství v kontextu demografického vývoje a vývoje počtu žáků a studentů. Rada VŠ ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR o toto srovnání opětovně a naléhavě žádá.

Sněm Rady vysokých škol konstatuje, že limity počtu nově zapsaných studentů pro navazující magisterské studium byly stanoveny v rozporu s projednanou 3. pracovní verzí Zásad a pravidel financování veřejných vysokých škol. Plošné krácení prostupnosti do navazujícího magisterského studia nebylo v 3. pracovní verzi „Zásad“ uvedeno ani naznačeno a nebylo s Radou VŠ projednáno. Rada VŠ se proti takovému přístupu k jednání ohrazuje. Odpovědnost za dopady plošného krácení prostupnosti nese výlučně MŠMT ČR.

Sněm Rady vysokých škol očekává urychlené pokračování jednání o ostatních částech Zásad a pravidel financování VVŠ. Sněm Rady VŠ požaduje, aby se snížení počtu financovaných zapsaných studentů neprojevilo snížením výše příspěvku na vzdělávací činnost veřejných vysokých škol ze státního rozpočtu. S ohledem na dlouhodobý deficit financování studia na vysokých školách sněm Rady VŠ požaduje, aby MŠMT zaměřilo svoji aktivitu na redukci tohoto deficitu.

5. Věcný záměr zákona o vysokých školách

Předseda komise RVŠ pro strategie a rozvoj Dr. Popela informoval o postupu projednávání návrhu věcného záměru zákona o VŠ. MŠMT zveřejnilo krátkou informaci týkající se 2. pracovní verze a odkaz na ni. Na základě informací od členů příslušné pracovní skupiny delegovaných za RVŠ lze konstatovat, že:

-    zveřejněná 2. verze akceptuje pouze některé připomínky RVŠ, na většinu z nich zatím uspokojivým způsobem nereaguje;

-    se jedná o dílčí materiál, který nemá smysl samostatně komentovat, dosavadní jednání se omezila pouze na vybrané problémy;

-    očekáváme, že řádně a včas zaslané připomínky budou přehledným způsobem vypořádány.

Usnesení:

Rada VŠ na základě informací týkajících se dosavadních jednání o pracovním návrhu věcného záměru VŠ zákona vyslovuje souhlas s dosavadním postupem předsednictva RVŠ a členů pracovní skupiny nominovaných předsednictvem RVŠ a ukládá jim nadále hájit zájmy kvality vysokých škol a vzdělávacího systému, jejichž garantem je akademická obec vysokých škol.

Rada VŠ dále žádá zástupce RVŠ v pracovní skupině, aby kladli potřebný důraz na profesionalitu přípravy věcného záměru, a to včetně zajištění potřebných analýz a posouzení rizik, a na soulad s dalšími strategickými dokumenty.

Ke zveřejněné 2. verzi pracovního návrhu věcného záměru zákona o vysokých školách Rada VŠ zdůrazňuje, že v této verzi není uspokojivým způsobem zahrnuta převážná většina koncepčních připomínek RVŠ, o které MŠMT požádalo. RVŠ očekává, že její řádně a včas zaslané připomínky budou přehledným způsobem vypořádány. Lze konstatovat, že v pracovní skupině dosud nebyla projednána větší část obsahu věcného záměru.

Sněm Rady VŠ vyzývá MŠMT, aby se všemi připomínkami RVŠ i dalšími připomínkami došlými z akademické sféry v plném rozsahu zabývalo a přehledným způsobem je vypořádávalo. Sněm ukládá předsednictvu RVŠ, aby na svém červnovém zasedání uvážlivě a kriticky vyhodnotilo dosavadní výsledky jednání, a zejména ty, jichž má být dosaženo na jednání pracovní skupiny ve dnech 23. – 24. 5. 2011, a na základě toho pak rozhodlo o dalším postupu.

6. Informace o podaných projektech Fondu rozvoje vysokých škol 2012

Předseda výboru Fondu rozvoje vysokých škol doc. Zemánek informoval o projektech podaných na r. 2012

-    podávání projektů FRVŠ pro rok 2012 bylo ukončeno 9. května 2011;

-    bylo podáno celkem 2 332 projektů ve 14 tematických okruzích;

-    proti loňskému roku došlo k poklesu o 423 projektů;

-    celková požadovaná částka na financování projektů je 922 854 tis. Kč.

Usnesení:       

Sněm Rady VŠ vzal na vědomí přednesené informace o projektech Fondu rozvoje vysokých škol podaných na rok 2012.  

7. Prezentace o stavu přípravy Registru a hodnocení výsledku tvůrčí umělecké činnosti

Předseda pracovní komise pro umělecké vysoké školy a fakulty prof. Klíma informoval o stavu realizace projektu „Registr a hodnocení výsledků tvůrčí umělecké činnosti“, který by měl objektivizovat posouzení výsledků umělecké činnosti na vysokých školách. V současné době komise pokračuje v intenzivním řešení projektu v kooperaci s MŠMT.

Usnesení:

Sněm Rady vysokých škol byl seznámen s vývojem projektu registru a metodiky hodnocení tvůrčí umělecké činnosti včetně matematického modelu, který byl předložen Pracovní komisí pro umělecké školy a fakulty ve spolupráci s pracovištěm přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Sněm na základě hlasování doporučuje v projektu intenzivně pokračovat ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy k brzké implementaci do praxe a oceňuje množství a kvalitu práce vykonané při přípravě tohoto projektu.

Praha, 19.5.2011

KONTAKT:

prof. Ing. Vladimír Haasz, CSc.

Tel: 224 352 186, 224 352 191

Rada vysokých škol






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.