NEW WAVE 3. O studentské konferenci mladých geografů

30. května 2011

30. 5. 2011; autor: Petra Nyplová a Martina Hupková; rubrika: Studenti

Studentská konference New Wave se letos na Albertově konala již třetím rokem. Tradice tohoto neformálního setkávání mladých geografů začala v roce 2009, a organizátoři věří, že se za tuto dobu její pozice mezi českými geografickými juniorskými konferencemi pevně ukotvila.

Albertovští geografové se po absolvování společného bakalářského studia Geografie a kartografie specializují na sociální geografii a regionální rozvoj (blíže k sociálním vědám), fyzickou geografii a geoekologii (blíže k vědám přírodním) nebo kartografii a geoinformatiku. U zrodu konference New Wave stála myšlenka společného setkání a spolupráce těchto rozdílně zaměřených skupin. Prvotní nápad uspořádat společnou konferenci sociálních a fyzických geografů vzešel z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje, ve druhém ročníku se k pořadatelům přidali také zástupci Katedry fyzické geografie a geoekologie a ve třetím, letošním, ročníku byla zastoupena i Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie.    

RNDr. Martina Hupková, Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje PřF UK

Petra Nyplová, Katedra fyzické geografie a geoekologie PřF UK

organizátorky konference NEW WAVE

(dalšími členy organizačního týmu byli Roman Matoušek, Tereza Ponocná, Lukáš Brůha a Jakub Lysák)

V prvních dvou letech byla konference členěna do sekcí podle specializací – fyzická a sociální geografie. Velkým přínosem tehdy byla diskuse fyzických geografů v sekci sociální geografie a naopak. Rozdílné pohledy na blízká témata byly cenným přispěním k probíhajícím výzkumům. Příspěvky studentů byly doplněny přednáškami absolventů z praxe. Na setkáních „nové vlny“ vystoupilo mnoho absolventů geografie, kteří pracují ve státní správě i v soukromých firmách a denně řeší praktické geografické otázky. V letošním roce došlo ke změně koncepce přednášek. New Wave v roce 2011 nabídl k diskuzi tři aktuální témata: „Rizika a hrozby, Udržitelný rozvoj a Inovace“ očima mladých geografů odlišných specializací. Jejich pohledy na problematiku se vzájemně doplňovaly, prolínaly a vyústily v bližší kontakt mezi geografickými subdisciplínami i v rámci nich.

Úvodní blok Rizika a hrozby obsahoval kromě „Automobilového duelu“ Jana Ženky a Karla Hostomského i příspěvek Petra Kučery o tom, že užitečný mobilní telefon toho na nás může mnoho prozradit.

Jan Ženka při přednášce Výzkum a vývoj automobilového průmyslu Česka

Karel Hostomský: Dopady krize automobilového průmyslu v období 20087-2009 na regionální nezaměstnanost Slovenska a Maďarska

Petr Kučera: Proměny časoprostoru v digitalizované společnosti - mobilní telefon jako osobní štěnice (případová studie)

Po krátkém oddychu následovala sekce udržitelného rozvoje s podtitulem „Jak nezemřít hlady a žízní“. Po příspěvku Lenky Fendrychové o geografickém pohledu na problematiku lokálních zdrojů jídla a stále více populárních farmářských trhů následovalo téma udržitelného cestovního ruchu v národních parcích USA v podání Petera Svobody. Martina Hupková a Jana Kaiglová diskutovaly vodohospodářské plánování a jeho výzkum za pomoci nových technologií. Konference vyvrcholila sekcí inovací, kterou moderovalo originální geoinformatické duo Jakuba Lysáka a Lukáše Brůhy. V první části nazvané „Nebojte se techniky“ představil Ondřej Herzán projekt Geoinovace a Barbora Vysloužilová aplikaci blízké infračervené spektrometrie v pedologii, kterou zpracovává ve spolupráci s Université de Strasbourg. Druhá část závěrečného bloku byla pojmenována „Jak se neztratit“ a stala se příjemnou tečkou na závěr zajímavého dne. Jakub Široký s Evou Čechovou v této sekci představili novinky ze spolku EGEA a Roman Matoušek závěrem glosoval o výhodách i nevýhodách zahraničních pobytů v rámci doktorského studia.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.