Univerzitní osma UK stříbrná

4. června 2011

4. 6. 2011, autor: P.K., rubrika: i-Forum informuje

Veslaři Univerzity Karlovy obsadili v prvním ročníku závodu Univerzitních osmiveslic druhou pozici. Na kilometrové trati je těsně před cílem předjela osma ČVUT. Pro bronzovou pozici si dojela VŠE, zatímco lodi ČZU se v polovině trati přetrhla lanka ovládající kormidla a následovně ze závodu odstoupila.

Finišový souboj s napětím sledoval z tribuny i rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl společně s rektory VŠE a ČZU. Osma UK se snažila dohnat časovou ztrátu, kterou ji způsobil nájezd lodi ČZU na vesla, ale nepodařilo se. Loď Univerzity Karlovy vedla k cíli zkušená kormidelnice Sára Víchová. Tempo stříbrné osmy určoval mistr světa v lehké váze Michal Vabroušek a posádku tvořil dále Marek Doseděl, Václav Zitta, Matěj Chytil, Josef Lukš, Miroslav Holeček, Karel Mocek, Martin Hladík.

„Letošní závod univerzitních osem bylo hezké zpestření Primátorek. Když jsem si přečetl sestavy posádek, tak jsem za úspěch považoval porážku každé lodě,“ zhodnotil Marek Doseděl a dodal, že konkurence na ostatních univerzitách je velmi silná. Jeho slova potvrzuje i každoroční vyhlašování nejlepších sportovců ČVUT, kde se pravidelně umisťuje několik veslařů.

Veslaři vítězné osmy ČVUT vyjádřili přání všech vrcholových sportovců studujících na českých univerzitách, kteří nemají úlevu z povinného zápočtu z tělesné výchovy: „Bylo by fajn, kdyby nám zohlednili úspěchy i ve škole – třeba nějakým zápočtem.“

Povzbudit své kolegy přišly na Rašínovo nábřeží i desítky studentů, pro které byl po závodě připraven koncert kapely Goodfellas a Sunflower Caravan.

Marek Doseděl studuje 3. ročník Právnické fakulty a třináct let hrál závodně hokej. Veslování bylo původně součástí letní přípravy, ale v osmnácti letech zaměnil hokej za čistě akademický sport - veslování. "Na řece je nádherně a při tréninku si odpočinete od všeho," říká člen vítězné čtyřky bez kormidelníka z Akademického mistrovství ČR na dlouhé dráze 2011. Čtveřici veslařů J. Trhlík, J. Popovský, M. Doseděl a M. Chytil dovedl k dubnovému úspěchu legendární trenér Oldřich Václavík, ačkoli všichni začali s veslováním až na vysoké škole.


Marek Doseděl

Univerzitní osma







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.