V Motole budoucí lékaře vítají veselé laboratoře místo vojenských budov

17. června 2011

17. 6. 2011, autor: P.K., rubrika: i-Forum informuje

Novou budovu teoretických ústavů 2. lékařské fakulty UK dnes slavnostně otevřel rektor UK prof. Václav Hampl společně s děkanem doc. Ondřejem Hrušákem. Součástí oslav se stala neformální vernisáž výstavy obrazů a fotografií pedagogů i studentů fakulty a také hudební festival MotolFest.

„Neuplyne týden, aby se v médiích neobjevila zpráva o miliardách, které se prostaví ze strukturálních fondů Evropské unie na účely vědy a vzdělávání v České republice. Ovšem jen minimálně se v této souvislosti ve zpravodajství zmiňuje, zda se touto investicí rozvíjí nějaké excelentní místo. My zde nyní otevíráme prostory fakulty, která má nejlepší jméno mezi lékařskými fakultami v České republice. Jsem tedy plně přesvědčen, že investice do první stavby, kterou fakulta za svoji padesátiletou historii realizovala, má garantovanou návratnost,“ uvedl rektor prof. Václav Hampl.

Čtyřpodlažní stavba, jejíž fasádu a interiér oživují žluté prvky, vznikla na místě bývalých vojenských budov poničených požárem v roce 2004. Studenti ocení především veselý interiér přednáškového sálu a výukové laboratoře, vybavené potřebným zázemím. „Žížala“, jak se budově přezdívá, se stala sídlem hned šesti teoretických ústavů 2. lékařské fakulty.

„Rád bych popřál všem kolegům z teoretických ústavů, kteří dosud učili a bádali ve starých prostorách fakulty, aby se jim v nových prostorách líbilo a dařilo se jim i nadále stejným způsobem přispívat k proslulosti naší fakulty,“ řekl děkan 2. lékařské fakulty doc. Hrušák v děkovném projevu všem, kteří se o stavbu zasloužili. Poblahopřál rovněž manželce nedávno zesnulého prof. RNDr. Václava Peloucha, CSc., podle kterého byl velký přednáškový sál pojmenován.

V nové moderní budově teoretických ústavů zatím probíhal pouze zkušební provoz. Po slavnostním otevření a dokončení stěhování se zahájí plný provoz výuky budoucích lékařů. Pokud se fakultě podaří najít dostatek finančních prostředků, bude v budoucnosti možné napojit pokračování nových prostor fakulty na oba konce barevné budovy, na které nyní navazují staré, neshořelé budovy – přezdívané mezi pedagogy „spodní a horní nedopalek“.

„Žížalou“ to nekončí. Druhá lékařská fakulta bude stavět dál

„V současné době je černá barva sice v architektuře moderní, ale my jsme nakonec pro venkovní schodiště Žížaly zvolili sympatickou žlutou,“ komentoval děkan 2. lékařské fakulty barevné prvky budovy. Ty podle architekta Ing. arch. Jana Topinky z ateliéru Domy s.r.o. slouží k optickému oddělení neutrálně barevných částí výukových místností od prostor určených pro studenty. Rozpočet stavby ovšem nakonec neumožnil naplnit původní záměr, aby se centrální prostor vyzdobil grafikami studentů z ateliéru prof. Rostislava Vaňka z VŠUP.

Druhá lékařská fakulta byla dosud jedinou lékařskou fakultou bez vlastních prostor. Otevřením budovy teoretických ústavů o ploše 1692 metrů čtverečních skončila první fáze rozvoje fakulty. Náklady na stavbu dosáhly celkové výše 143 milionů korun, MŠMT přispělo dotací přibližně 118 milionů korun. V následující etapě univerzita plánuje v blízkosti Fakultní nemocnice v Motole vystavět nové fakultní prostory v hodnotě 1,6 miliardy korun.

Otevření nové budovy teoretických ústavů 2. LF je skutečně mimořádnou událostí. A tak součástí oslav se stala také vernisáž výstavy obrazů a fotografií pedagogů a studentů fakulty, kterou mohou zájemci navštívit vždy ve všední dny.

Po skončení oficiální části oslav následoval ve večerních hodinách dnes již tradiční hudební festival MotoLFest. V klubu nazvaném příznačně Dr. Voják se ovšem nepřipomínaly staré časy – skupiny Bílá nemoc anebo Školení sester nenechaly svým vystoupením nikoho na pochybách, kam profesně patří.


Ústavy sídlící v nových prostorách:

Ústavu biofyziky, Ústavu biologie a lékařské genetiky, Ústavu fyziologie, Ústav histologie a embryologie, Ústavu lékařské chemie a biochemie a Ústavu patologické fyziologie,








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.