24. srpna 2011

Spolek studentů historie připravil svůj největší projekt

24. 8. 2011, autor: Spolek studentů historie FF UK, o.s., red., rubrika: Studenti

Na půdě Filozofické fakulty proběhne ve dnech 26. až 28. srpna první ročník Letní školy interdisciplinárních přístupů na téma Paměť a historie. Ambiciózní setkání připravuje Spolek studentů historie FF UK. „Na mezioborovou komunikaci se v humanitních vědách často zapomíná. Přitom právě při komunikaci napříč disciplínami dochází k nejpodstatnějším vědeckým poznatkům,“ říká hlavní organizátorka letní školy Martina Poliaková. Pro přibližně šedesát účastníků je připraveno více než 20 přednášek a 7 seminářů.

Téma letní školy bude rozděleno do čtyř hlavních bloků – paměť a čas, paměť a prostor, paměť a člověk, paměť a společnost –, v jejichž rámci akademičtí odborníci a vysokoškolští pedagogové nejprve přednesou své příspěvky a poté o nich budou vést debatu jak mezi sebou, tak se studenty a dalšími přihlášenými účastníky.„Zkoumání paměti je v současné době v humanitních vědách na vzestupu. Ale to by nás nemělo utvrdit v představě, že se jedná o jednoduchý fenomén. Opak je pravda. Chtěli jsme se proto na paměť podívat z různých úhlů pohledu a zjistit, jaké jsou možné přístupy v tematizaci paměti,“ vysvětluje organizátorka Martina Poliaková.

Letní škola je doposud největším projektem Spolku studentů historie. „Doufám, že se nám podaří vytvořit prostor, kde se budou moci pravidelně setkávat odborníci a studenti ze všech možných oblastí humanitních věd. Interdisciplinarita, pokud ji bereme vážně, by se neměla zastavit pouze u proklamace,“ věří Martina Poliaková.

„Podařilo se nám zajistit zajímavé a různorodé přednášky jak od začínajících vědeckých pracovníků, tak i známých akademiků historických a příbuzných oborů. V programové nabídce jsou také dva filmové dokumenty. Věřím, že si každý najde to své,“ dodává hlavní organizátorka letní školy. Celkem si účastníci budou moci vyslechnout vice než 20 přednášek a zúčastnit se sedmi seminářů.

Pro účastníky letní školy je připraven i bohatý doprovodný program. Vedle promítání dokumentů 80 dopisů a Soukromé století se mohou účastníci těšit na divadelní představení Česká historie od UMSKUP i na kapelu a DJ v prostorech oblíbeného studentského klubu K4.

Pokud máte zájem se na poslední chvíli na letní školu zaregistrovat, napište organizátorům na ; více informací se dozvíte na (www.lsip.cz).






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.