18. srpna 2011

Letní škola slovanských studií je v plném proudu

18. 8. 2011, autor: Lucie Kettnerová, rubrika: i-Forum informuje

Letní škola slovanských studií se úspěšně posunula do své druhé poloviny. Účastníci z celého světa míří každý všední den do hlavní budovy Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí, aby se celých 5 vyučovacích hodin věnovali češtině. Ve zbývajícím čase mohou využít bohatou nabídku kulturních a společenských akcí, které pro ně organizátoři připravili.

PhDr. Aleš Opekar, CSc., svou přednášku věnoval písňovým textům Josefa Kainara, nechyběly ani hudební ukázky. Posluchači se tak mohli seznámit se jmény Evy Olmerové, Vladimíra Mišíka či Michala Prokopa.

V pořadí 55. běh Letní školy slovanských studií byl slavnostně zahájen v sobotu 30. července v prostorách Karolina, v neděli čekala účastníky první společná orientační procházka po Praze a seznamovací večírek a od pondělí už se plnily posluchárny fakulty skupinkami studentů všech věkových kategorií. Frekventanti kursů se češtině věnují denně 5 vyučovacích hodin, pro středně pokročilé a pokročilé účastníky jsou připraveny specializované semináře a přednášky z českých reálií, české literatury a kultury a konverzační semináře. Témata se každoročně obměňují, neboť se předem počítá s tím, že účastníci školy se do Prahy vrátí i vícekrát.

V letošním roce mohli zájemci už například navštívit přednášku doc. PhDr. Ivana Klimeše, který pohovořil o díle Elmara Klose a Otakara Vávry, prof. JUDr. Václav Pavlíček, CSc., dr. h. c., představil ústavní a politický systém ČR a prof. PhDr. Jarmila Gabrielová upozornila zahraniční účastníky na dílo Antonína Dvořáka. Kdo se chtěl o Praze a České republice dozvědět ještě více, mohl vyrazit na komentovanou procházku třeba na Petřín nebo Vyšehrad či se zúčastnit některého z fakultativních víkendových výletů do Českého Krumlova, Mariánských Lázní, na Říp nebo do skanzenu Veselý Kopec.



Všechny spojuje zájem o češtinu a českou kulturu

Složení účastníků, které zastihneme na přednáškách, je velice pestré. Kromě dvacetiletých studentů, kteří teprve nedávno nastoupili na některou z univerzit, tu potkáme i posluchače o jednu či dvě generace starší, kteří znalost češtiny potřebují ke své profesi. Tento důvod vedl k cestě do Prahy i Rusku Julii, která nyní studuje v Drážďanech. Česky se učí už třetí semestr, protože jako učitelka ruštiny musí ovládat ještě jeden slovanský jazyk. Teprve devatenáctiletá Anna z Kyjeva se oproti tomu učí česky pouhé dva měsíce, přesto si již troufla navštívit přednášky pro pokročilé, neboť i za tak krátkou dobu je její znalost jazyka velice dobrá. Na Ukrajině nyní studuje dějiny umění, ale magisterský program by chtěla dokončit v Praze.



Letní škola slovanských studií bude zakončena slavnostním předáním diplomů 26. srpna opět v Karolinu.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.