18. srpna 2011

Úplňkový piknik na Prague Pride pořádal spolek Charlie

18.8.2011, autor: Petr Pávek, viceprezident sdružení Charlie, red., rubrika: Studenti

V sobotu 13. srpna se v Praze konal vůbec první „pochod hrdosti“, který byl součástí festivalu tolerance Prague Pride 2011 probíhajícího od 10. do 14. 8. Studenti UK ze sdružení Charlie se zapojili hned několika akcemi – organizací páteční panelové diskuze, účastí na průvodu hrdosti a Jarmarqu na Střeleckém ostrově a také pořádáním úplňkového pikniku.

Diskuse na téma „Queer sdružení na VŠ: Praha, Brno – a co dál?


V rámci festivalu uspořádalo sdružení Charlie v pátek 12. srpna panelovou diskusi na téma „Queer sdružení na VŠ: Praha, Brno – a co dál?“. Kromě zástupců UK se debaty účastnili představitelé vysokoškolského spolku Galibi, působícího na ČVUT, spolku Gales, v minulosti působícího na VŠE, a spolku Gender Centrum, který působí v Brně na FSS MU.

Účastníci nejprve prezentovali svá univerzitní sdružení a následně se diskuse stočila na činnost spolků. Z debaty, které naslouchalo přibližně 60 posluchačů, vyplynulo, že na rozdíl od ostatních přítomných pražských spolků se sdružení Charlie více zapojuje do queer aktivismu.

V sobotu 13. srpna od 13 hodin se pak konal průvod Prague Pride, ve kterém sdružení Charlie nemohlo chybět. V sedmitisícihlavém davu na náměstí Republiky měli všichni účastníci UK díky banneru Charlie snadnější orientaci, ale přesto najít své kolegy nebylo snadné. Poté se členové sdružení Charlie, jejich přátelé i rodiče vydali na pochod směrem ke Střeleckému ostrovu, kde byl první pražský „pochod hrdosti“ zakončen. Celý průvod probíhal za velikého veselí, kterému přihlíželi kolemjdoucí, návštěvníci Prahy, příznivci a podporovatelé myšlenky festivalu – rovného uznání a respektu pro queer menšinu.

Na ostrově, který zaplnilo několik tisíc účastníků Prague Pride, mělo sdružení Charlie také svůj stánek. Zástupci sdružení informovali kolemjdoucí o své činnosti na akademické půdě Univerzity Karlovy a aktivitách, jimiž se snaží zlepšit povědomí celé společnosti o lidech s menšinovou citovou a sexuální orientací.

Jakmile se program na Střeleckém ostrově chýlil ke svému konci, vydali se zástupci sdružení Charlie na úplňkový piknik na Vyšehradě. Město neskrývalo svou tolerantní atmosféru ani po skončení průvodu. Posezení pod jasně svítícím Měsícem bylo hezkým zakončením celého dne.

Cílem občanského sdružení Charlie je vytvoření platformy pro seberealizaci, setkávání, zábavu a řešení společných problémů. Spolek rovněž  pořádá nejrůznější sportovní, kulturní a společenské akce pro studenty a zaměstnance UK. Platformu založili v roce 2010 studenti sedmi fakult UK a mezi zakládající členy je Alex Horký (LF v Hradci Králové), Jakub Kocmánek (PF), Richard Lukáš (FSV a FF), Ondřej Moravec (FSV), Adam Ošťádal (FSV), Petr Pávek (FSV), Zdeněk Robin Scholze (PřF), Vítězslav Slíva (FSV), Petr Vácha (FSS Masarykovy Univerzity v Brně) a Ladislav Zikmund-Lender (KTF). Současným prezidentem sdružení je student Právnické fakulty UK Róbert Furiel.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.