Letní škola pro krajany se přemístila do Prahy, na programu byla návštěva Senátu

25. srpna 2011

25. 8. 2011, autor: Lucie Kettnerová, rubrika: i-Forum informuje

Už po dvacáté prvé se v Dobrušce učili česky potomci krajanských rodin žijících v zahraničí, a to v rámci Letní školy českého jazyka pro krajany, kterou pořádá Ústav jazykové a odborné přípravy UK. Poslední týden pobytu se účastníci přesunuli do Prahy, aby poznali historické centrum metropole. 24. srpna je čekala prohlídka reprezentačních prostor Senátu a následná diskuse se členy Stálé komise Senátu pro krajany a zástupci ministerstev.

Více než 60 účastníků z 31 zemí (a Palestinské autonomie) rádo vyměnilo rozpálené pražské ulice za příjemně klimatizované reprezentační prostory Senátu a vyslechlo si fundovaný výklad o tomto malostranském historickém klenotu. Pak už je očekávali zástupci Senátu a ministerstev, aby jim poděkovali za zájem o českou kulturu a dali prostor i krátké diskusi.

Setkání zahájil svým proslovem místopředseda Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí Ing. Petr Pakosta, který byl hostitelem celého setkání. Přítomné účastníky nejprve informoval o fungování Parlamentu České republiky a komise pro krajany, kterou zastupuje, všechny pak pozval na 5. ročník Mezinárodního krajanského festivalu či říjnovou konferenci Migrace a česká společnost. Dále krajany upozornil na dvě potenciální legislativní novinky, o nichž se právě jedná, a to možnost dvojího občanství a rozšíření způsobu voleb v zahraničí o elektronickou a korespondenční formu.

Za Ministerstvo zahraničních věcí ČR vystoupil zmocněnec pro krajanské záležitosti Mgr. Stanislav Kázecký, Ph.D., který zdůraznil důležitost výuky češtiny v zahraničí a slíbil, že ministerstvo bude i nadále tyto aktivity podporovat. Zároveň připomněl, že absolventi jazykové školy jsou vlastně velvyslanci české kultury v zahraničí, a požádal je, aby svůj zájem o češtinu šířili i za hranicemi ČR. V podobném duchu hovořila i Ing. Iva Tatarková z Domu zahraničních služeb: „Velmi si vážíme toho, že svou účastí na tomto kurzu vyjadřujete svůj vztah k jazyku svých předků, k jejich historii a kultuře a celé České republice.“

Univerzitu Karlovu reprezentoval zástupce ředitele Mgr. Zdeněk Pressl z Ústavu jazykové a odborné přípravy, který zavzpomínal na uplynulých 21 běhů letní jazykové školy pro krajany a současně letošním studentům poděkoval: „Díky vám bude čeština slyšet ve všech koutech světa.“ Bohužel kvůli dalšímu programu v senátních prostorách nedošlo na avizované předávání osvědčení o absolvování kurzu. Absolventi však o svůj certifikát nepřijdou, získají ho hned 25. srpna během závěrečného společenského večera na lodi.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.