Epidemiologie a statistika? Ano! Praktická cvičení na letní škole lákají odborníky z celého světa

8. září 2011

8. 9. 2011, autor: P. K., rubrika: i-Forum informuje

V pohádce Princové jsou na draka se zpívá, že statistika nuda je, to ovšem rozhodně neplatí na Letní škole sociální epidemiologie a biostatistiky, kterou pořádá Přírodovědecká fakulta společně s University College London. Pětidenní kurz končí 9. září a čtyři desítky účastníků z 15 zemí s napětím naslouchají přednáškám ze statistiky a epidemiologie.

„Předností naší letní školy je, že studenti získají teorii a ihned si ji mohou také vyzkoušet. Na téměř všechny přednášky navazují praktická cvičení na počítačích,“ vysvětluje dr. Hynek Pikhart z Katedry epidemiologie a veřejného zdraví na University College London (UCL).

„Jedním z cílů letní školy je seznámit účastníky s postupy, jak předejít chybám při analyzováni dat statistickými programy a interpretaci výsledků,“ doplňuje prof. Martin Bobak z UCL. V desetitisícových kohortách, se kterými vědci pracují, je nutné počítat se stovkami či tisíci proměnnými různého typu, jako je odlišný životní styl jednotlivců, jejich antropometrické údaje, rizikové faktory nebo genetické faktory, a tyto odlišnosti je třeba při analýzách a interpretaci vzít v úvahu. Výhodou letošního ročníku letní školy je její úzké propojení se studií HAPIEE (Health, Alcohol and Psychosocial factors In Eastern Europe), jež zkoumá v několika zemích východní Evropy zejména kardiovaskulární onemocnění a jejich rizikové faktory a kterou v UCL prof. Bobak vede.

Účastníci kurzu

„Zpětná vazba od studentů je zatím velmi pozitivní, takže doufám, že se příští rok opět v Praze sejdeme,“ hodnotí dosavadní průběh přednášející dr. Michael Holmes z UCL. Podle jeho názoru je jednou z výhod letní školy rozdělení na dvě skupiny v závěrečných dnech kurzu po absolvovaném společném třídenním základu.

Série praktických cvičení se statistickými programy, jako je STATA, navazující na přednášky se osvědčila pořadatelům již v devadesátých letech, kdy letní školu pomáhala financovat Světová zdravotnická organizace. Zakladatelům letní školy se tehdy podařilo prolomit zažité stereotypy účastníků, kteří ve větší míře začali analyzovat vlastní data a vytvářet vlastní publikované výstupy. Organizátorům se rovněž tehdy podařilo navázat kontakty s kolegy ze zemí, kde je velmi složité získat okruh nových spolupracovníků pro mezinárodní projekty.

Cílem Letní školy sociální epidemiologie a biostatistiky je zvyšovat odbornou kapacitu především doktorandů a začínajících vědeckých pracovníků ve střední a východní Evropě. Polovina současných studentů letní školy je z tohoto regionu, druhá polovina ze západní Evropy. Posluchači se dovídají se nejen o různých typech epidemiologických studií, ale i o limitacích zdravotních studií a způsobech jejich řešení. Biostatistika od nejjednodušších metod pro jednotlivé typy proměnných až k regresním modelům je hlavím tématem druhé části letní školy.

Zleva: Profesor Martin Bobak a doktor Hynek Pikhart

Profesor Martin Bobak a doktor Hynek Pikhart působí na Katedře epidemiologie a veřejného zdraví na University College London (UCL). S Přírodovědeckou fakultou UK spolupracují na výzkumných pracích již 15 let.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.