14. září 2011

Letní škola na Právnické fakultě skončila. A založila novou tradici

14. 9. 2011, autor: P. K., rubrika: i-Forum informuje

Slavnostním předáním diplomů skončil včera v podvečer první ročník letní školy „Srovnávacího ústavního práva s přihlédnutím k právu Evropské unie“. Kurz probíhající v německém jazyce pořádala od 29. srpna do 14. září Právnická fakulta UK spolu s právnickými fakultami univerzit z Hamburku, Štýrského Hradce, Krakova a Tartu.

Účastníci Letní školy navštívili Ústavní soud v Brně

„Srovnávací ústavní právo, které se vyučuje na všech zúčastněných fakultách, je oblíbené téma především s ohledem na vývoj práva Evropské unie. Po akademické stránce kurz studentům umožnil vzdělat se jiným způsobem, uvědomit si rozdíly v ústavním právu členských států EU. Ovšem neméně důležitým faktorem letní školy byl i mezikulturní aspekt,“ uvedl český spoluorganizátor školy doc. Mag. phil. Dr. iur. Harald Christian Scheu, Ph.D.

Pod vedením pedagogů zúčastněných univerzit porovnávalo padesát dva studentů implementace evropských závazků do národního ústavního pořádku a konkrétní úpravu hlavních prvků národního ústavního pořádku. V průběhu dvou týdnů se posluchači seznámili s právními instituty, které se v jednotlivých zemích částečně liší a částečně opakují.

„Studenti byli překvapeni, že u některých otázek ústavního práva jsou národní řešení velmi podobná ve všech pěti zemích,“ uvedl doc. Scheu. Kromě Estonska mají např. všechny zúčastněné země ústavní soudnictví, estonský právní řád naopak upravuje silnou pozici ombudsmana. „Ukázalo se také, že ústavní soudy zúčastněných zemí řeší ve svých rozhodnutích často podobné problémy, leckdy související s členstvím v EU, a že má smysl se seznamovat s ústavněprávními kauzami okolních států,“ dodává další z českých vyučujících JUDr. PhDr. Jan Wintr, Ph.D.

V závěru letní školy studenti představili výsledky diskusí o vybraných právních otázkách a o způsobech implementace závazků plynoucích z práva Evropské unie. Organizátoři letní školy předpokládají, že elektronické prezentace budou vystaveny na webových stránkách kurzu, kde je ostatně dostupná celá řada informací o průběhu školy a použitých materiálech.

„Zkušenosti z prvního ročníku byly velmi pozitivní. Studenti vysoce hodnotili odborný aspekt a možnost seznámit se jak s novými tématy, tak i s různými perspektivami různých států, pokud jde o konkrétní problém,“ shrnul první ročník letní školy doc. Scheu.

Letní škola Vergleichendes Verfassungsrecht mit Bezügen zum Recht der Europäischen Union


Hlavní podíl na organizaci projektu Evropské unie mají bývalý lektor DAAD na Právnické fakultě UK Michael Wilding a prof. dr. Arndt Schmehl z Právnické fakulty univerzity v Hamburku. Záštitu nad letní školou převzal proděkan pro zahraniční záležitosti JUDr. Milan Damohorský, DrSc. Letní školy se ve dnech od 28.8. do 14.9.2011 účastnilo celkem 52 studentů (7 studentů z Krakova, 5 studentů ze Štýrského Hradce, 12 studentů z Právnické fakulty UK, 1 student z Masarykovy univerzity v Brně, 17 studentů z Hamburku a 10 studentů z Tartu).












Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.