Sobotní ochutnávka výborné chemie

19. září 2011

20. 9. 2011, autor: P. K., rubrika: i-Forum informuje

Jedinečnou možnost vyzkoušet si studium chemie využili první zájemci v sobotu 17. září. Přírodovědecká fakulta, která byla opakovaně v žebříčku Hospodářských novin vyhlášena jako fakulta s nejlepší chemií v České republice, totiž pořádala Den se studiem chemie. Účastníci si mohli udělat jasnější představu o tom, jak vypadá vysokoškolské studium včetně složení závěrečné zkoušky. A uspěli všichni.

Pro středoškoláky a veřejnost nevšední ochutnávku studia chemie připravil společně s kolegy RNDr. Petr Šmejkal, Ph.D., z Katedry učitelství a didaktiky chemie. „Doufáme, že si účastníci kromě indexů odnesli i to, že se u nás dělá výborná chemie a že stojí za to u nás na fakultě, potažmo Univerzitě Karlově, studovat,“ uvedl dr. Šmejkal.

A jak Den se studiem proběhl? Účastníci ihned po příchodu na fakultu obdrželi svůj „neoficiální“ index a vyrazili na přednášku docenta Jana Kotka o radiochemii. Po teoretické přednášce a krátké přestávce se dobrovolní studenti pustili do vypracovávání úloh v rámci cvičení z radiochemie. Dopolední teoretickou část studia vystřídala odpolední laboratorní cvičení a celá řada experimentů, ze kterých studenti vytvářeli protokoly. Ty byly společně s úspěšným složením zkoušky podmínkou pro zdárné zakončení jednodenního studia na Přírodovědecké fakultě.

„Naši jednodenní frekventanti získali představu, jak to u nás „chodí“, jak vypadají přednášky, cvičení, laboratorní cvičení a nakonec i zkouška. Všichni uspěli, což naznačuje, že jejich účast nebyla marná. V letošním Mezinárodním roce chemie bychom rádi uspořádali ještě jednu podobnou akci, ale na jiné téma,“ uzavřel sobotní studijní den dr. Petr Šmejkal.


Foto: redakce a RNDr. Pavel Teplý, Ph.D.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.