Studenti převzali v Karolinu už pošestnácté Cenu Josefa Vavrouška

21. září 2011

21. 9. 2011, autor: P. K., rubrika: i-Forum informuje

Vítězové soutěže studentských a vědecko-výzkumných prací převzali dnes diplomy z rukou proděkana pro zahraniční styky JUDr. PhDr. Tomáše Karáska, Ph.D. Slavnostní udílení ceny proběhlo v rámci magisterské promoce absolventů Fakulty sociálních věd UK ve Velké aule Karolina. Studenti se mohli nejen radovat ze svého úspěchu, ale také si připomenout osobnost vysokoškolského pedagoga, horolezce a ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který tragicky zahynul v roce 1995.

Děkan Fakulty sociálních věd PhDr. Jakub Končelík, Ph.D., poblahopřál přítomným studentům a v závěru své řeči tlumočil zkušenosti hodnotící komise: „Soutěž o Cenu Josefa Vavrouška má sledovat cíle, kterých se tento mimořádný a obdivuhodný člověk za svého života snažil dosáhnout. Do soutěže byly zaslány práce vynikající, které dokonale naplňovaly odkaz Josefa Vavrouška, ale bohužel některé, jazykově podprůměrné práce, se vinou neúprosných pravidel nedostaly mezi oceněné, byť by si to jinak možná zasloužily.“

V letošním 16. ročníku hodnotila komise celkem šestnáct prací studentů Univerzity Karlovy v Praze, České zemědělské univerzity v Praze a Masarykovy Univerzity v Brně. UK obdržela celkem sedm z devíti udílených cen. Studenti UK získali první místo ve vědecko-výzkumné (disertační) a magisterské kategorii a v kategorii bakalářských prácí komise nakonec neudělila první místo, ale dvě druhá místa, která získali studenti FSV.

Komise konstatovala, že převážná většina soutěžních prací měla vynikající nebo velmi dobrou kvalitu a naplnila odkaz Josefa Vavrouška. Soutěž je věnována nejrůznějším aspektům problematiky trvalé udržitelnosti a hodnotám reprezentovaným osobností Josefa Vavrouška. Cenu spolufinancuje Nadace Josefa a Petry Vavrouškových a každoročně ji na jaře vypisuje Vědecká rada FSV UK.

Cena je určena studentům, doktorandům a mladým pracovníkům českých vysokých škol a vědecko-výzkumných pracovišť. Vědecká rada FSV UK udílí cenu na památku bývalého ministra životního prostředí ČSFR a pedagoga Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Josefa Vavrouška, jednoho z nejvýznamnějších propagátorů koncepce trvale udržitelného života jako odpovědi na globální (a zejména ekologické) problémy současného světa.


Studenti UK získali:

V kategorii vědecko-výzkumné (disertační) práce získal Cenu Josefa Vavrouška Mgr. Jan Krajhanzl za práci „Charakteristika osobního vztahu k přírodě (úvod do teorie a pojmosloví)“.


V kategorii magisterské práce získal první místo Jaromír Kyzour za diplomovou práci „Právní úprava ochrany národních parků v ČR a v Německu“.

Druhé místo obsadil Lucián Staněk za studii „Ochrana velkoplošných zvláště chráněných území ochrany přírody z právního pohledu“.


V kategorii bakalářských prácí byly uděleny dvě druhé ceny, které získal Tomáš Křehlík za bakalářskou práci „Unorthodox measures of economic performance“ spolu se Zuzanou Řehořovou, která předložila bakalářskou práci „Approach of the Czech Republic to Developing Countries (Analysis using CDI index)“.

Třetí místo získala Lucie Vrbíková za bakalářskou práci „Dokáží odborníci lépe naslouchat přírodě?“.


Čestné uznání bylo uděleno Pavle Břízové za bakalářskou práci „Gender Differences in Education: Structure and Comparison of Countries“.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.