22. září 2011

Kurz celoživotního vzdělávání: Až ke kořenům lidských práv

22. 9. 2011; autor: Marie Kohoutová; rubrika: i-Forum informuje

Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy otevírá v zimním semestru akademického roku 2011–2012 kurz celoživotního vzdělávání (CŽV) na téma „Bible a spravedlnost, křesťané a lidská práva“. Garantem kurzu je ThDr. Pavel Keřkovský z Katedry teologické etiky ETF UK.

První ze dvou témat programu kurzu celoživotního vzdělávání „Bible a spravedlnost“ se bude zabývat okruhy: biblické pojetí morálního zákona, úloha Desatera pro dnešního člověka; spravedlnost – pojem teologický a pojem právní; biblické právo kazuistické a apodiktické; reformace a přirozený zákon; novověké etické minimum (Küng) a spravedlnost, biblická tradice a puritáni v Nové Anglii.

Další část kurzu CŽV „Křesťané a lidská práva“ se zaměří na následující otázky: podíl křesťanů na formulaci a uskutečňování lidských práv; katolický a protestantský personalismus a lidská práva (King), univerzalita lidských práv a Všeobecná deklarace lidských práv, II. Vatikánský koncil.

Úvodní přednášky nejprve posluchačům kurzu přiblíží biblický základ a reformačně-katolické vyústění problému spravedlnosti. Pak se budou probírat lidská práva v konkrétním pojetí; smyslem kurzu je pochopení náboženských kořenů lidských práv, která nejsou plodem až pozdějšího osvícenství, i když v případě potvrzení lidské důstojnosti tomu tak jistě je. Potvrzení těchto kořenů je v podstatě hlavní tezí přednášek kurzu celoživotního vzdělávání.

Kurzy celoživotního vzdělávání se konají v termínech 7. října, 21. října, 4. listopadu, 25. listopadu, 2. prosince, 16. prosince 2011 a 6. ledna 2012 v učebně S3 (4. patro) od 13.30 do 15.00 hodin. Cena kurzu je 500 Kč za semestr.

Přihlášky je možné podávat do 28. 9. 2011 na sekretariátě ETF UK, osobně, dopisem, či přímo u dr. Keřkovského. Dosud jsou přihlášeni 3 zájemci. Minimální počet přihlášených pro otevření kurzu je 8 osob.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.