29. září 2011

Antropologii města se již dvacet let věnuje unikátní vědecký časopis

29. 9. 2011; autor: Zdeněk R. Nešpor; rubrika: Projekty a týmy UK

Časopis Lidé města, v anglické verzi vycházející s titulem Urban People, navazuje na stejnojmenný sborník vydávaný od roku 1992. K přerodu nepravidelně vycházejících sborníků, jež se věnovaly různým aspektům antropologie města (celkem jich vyšlo třináct) do podoby akademického časopisu došlo pod vedením Mirjam Moravcové v roce 1999, vydávání časopisu se přitom ujala nynější Fakulta humanitních studií UK.

Od roku 2008 je časopis rozdělen na dvě jazykové řady: dvakrát ročně vycházejí česká čísla a jednou ročně číslo anglické, obě jazykové verze jsou přitom nezávislé a připravují je oddělené redakční rady. Každé číslo časopisu má asi 200–300 stran.

Lidé města jsou jediným dlouhodobě vycházejícím sociálně antropologickým časopisem v České republice, jeho hlavním zaměřením je antropologický výzkum městských společností, což je jedním z ústředních badatelských polí současné sociální antropologie. Časopis se na tuto problematiku nicméně neomezuje – jednak proto, že věcně supluje neexistenci dalších oborových periodik, ale i z toho důvodu, že redakční rada považuje příliš úzké oborové zaměření časopisu za neadekvátní vzhledem k současnému stavu vědecké práce. A konečně i proto, že kdybychom chtěli časopis omezit pouze na sociální antropologii, brzy by zašel na úbytě.

Řada studií publikovaných v časopise Lidé města proto vychází z pozic sociologie, historie, případně dalších společenských a humanitních věd, nebo se k sociální antropologii váže jen v teoretické a metodické rovině.

V posledním roce byly publikovány například články o středních vrstvách v české společnosti, o Rusech v Karlových Varech, o českých enklávách v Bulharsku i o málo známém etniku Karakačanech, o maorských školách na Novém Zélandě, nebo naopak o efektivitě volby střední školy v Praze, o nesezdaných soužitích, ale také o dějinách české sociologie nebo územním plánování. Tematickou pestrost časopisu, kterou považujeme za zásadní přednost, doplňuje také řada recenzí a zpráv z vědeckého života.

V roce 2010 například v časopise publikovalo celkem 42 autorů z 18 pracovišť v České republice i v zahraničí a odborného posuzování statí se účastnilo 43 badatelů, opět z Česka i ze zahraničí. Snahou redakčních rad i nezávislých recenzentů statí přitom je, aby časopis vynikal především svojí odbornou kvalitou, proto nám nečiní žádné problémy naplňovat formální požadavky stanovené Radou vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Autorům publikujícím v časopise Lidé města tak můžeme zaručit nejen „umístění“ článku v prestižním periodiku, ale také jeho snadnou dostupnost pro čtenáře.

Kromě tištěné verze časopisu jsou totiž všechny publikované texty okamžitě a zdarma přístupné na internetových stránkách časopisu (www.lidemesta.cz) a časopis je dostupný také prostřednictvím (placené) mezinárodní databáze Central and Eastern European Online Library (CEEOL, Frankfurt nad Mohanem). Ačkoli z toho milovníci klasické formy prezentace, k nimž se řadí i autor tohoto příspěvku, nebudou mít velkou radost, počet elektronických přístupů více než řádově převyšuje prodej několika stovek tištěných kopií.

Přestože časopis Lidé města vydává Fakulta humanitních studií UK, není a z podstaty věci ani nemůže být plně univerzitním projektem. V tomto smyslu vlastně do této rubriky i-Fora ani nepatří. Takováto uzavřenost by totiž neodpovídala standardům moderní vědecké práce a nutně by byla obsahově, teoreticky i metodicky svazující. Proto stejně jako je časopis otevřen všem autorům, jejichž příspěvky splňují vědecká kritéria a odpovídají poslání časopisu, redakční rady tvoří odborníci z řady akademických pracovišť.

V případě redakční rady českých čísel je aktuálně vedle několika fakult Univerzity Karlovy zastoupena také Akademie věd, Národní muzeum, spolek Scriptorium, Univerzita Palackého v Olomouci a Univerzita J. Liebiga v Gießenu, složení anglické redakční rady je pochopitelně ještě pestřejší.

Vydavatel naproti tomu zajišťuje pouze technické záležitosti spojené s výrobou a distribucí časopisu. Fakticky to znamená, že ze svého rozpočtu nezištně dotuje nezbytné zázemí pro fungování celé disciplíny a podílí se také na rozvoji několika dalších příbuzných oborů. Ačkoli totiž současná státní politika podpory vědy a výzkumu zohledňuje publikační výkony jednotlivých pracovišť, nebere vůbec ohled na ekonomické zajištění příslušných domácích odborných časopisů, jejichž vydávání je tak vskutku obětí na oltář vědy.

Přál bych si, aby tato podpora ze strany autorů, vydavatele i čtenářů časopisu Lidé města vydržela i nadále a aby k rozvoji české sociální antropologie v budoucnu přispíval nemenší měrou, než v uplynulých dvaceti letech.

Doc. PhDr. Zdeněk R. Nešpor, Ph.D., šéfredaktor

Lidé města/Urban People











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.