29. září 2011

Bezplatná právní poradna studentů nabírá po deseti letech druhý dech

29. 9. 2011; autor: Marie Kohoutová; rubrika: Projekty a týmy UK

Evropské sdružení studentů práv ELSA, jehož členem jsou také studenti Právnické fakulty UK, je autorem a realizátorem projektu První paragrafová pomoc. Jeho cílem je poskytnout bezplatnou právní pomoc všem, kdo ji potřebují, ale nemohou si ji dovolit. Studentům práv, kteří právní poradenství poskytují, pak dává šanci otestovat teoretické znalosti v praxi. Projektu se dosud účastnilo na 50 studentů a v příštím roce jej čekají důležité změny – případů se totiž ujme nový tým.

V rámci první paragrafové pomoci radí zájemcům studenti právnické fakulty, kteří již mají teoretické znalosti z relevantních právních oborů a chtějí – zpravidla podle svého profesního zájmu – tyto poznatky aplikovat v praxi v rámci zlepšování svých dovedností, fabulačních a prezentačních schopností. Řešení navržené řešitelem se dále konzultuje s kapacitami z jednotlivých právních oborů. Za provedené rady studenti nenesou žádnou odpovědnost a zájemce před soudy nezastupují, o čemž je klient náležitě poučen. Činnost studentů, řešitelů konkrétních právních kauz, spočívá převážně v právním poradenství a v pomoci při jednání s úřady.

„Zabýváme se každou žádostí,“ odpovídá Samuel Král, tajemník sdružení ELSA Praha, na otázku, kolik žadatelů u nich právní pomoc dosud vyhledalo a podle jakého hlediska studenti jednotlivé kauzy přebírají. „Přesná statistika bohužel není momentálně k dispozici, většinou se na nás se svým problémem obrátí šest až deset lidí ročně; po právní radě nám sice poděkují, ale o průběhu řízení či o jeho výsledku nás už většinou neinformují,“ dodává tajemník sdružení ELSA.

Dosud se do projektu první paragrafové pomoci zapojilo přibližně 50 studentů, převážně starších členů ELSA Praha, přičemž mnoho z nich se ho účastní pravidelně i po dobu několika let, takže někteří z nich mezitím již svá právní studia úspěšně zakončili.

Projekt první paragrafové pomoci trvá už 10 let. Jaká je jeho budoucnost v tak proměnlivém právním prostředí, jakého jsme svědky v dnešní době? Bude se projekt inovovat, nebo vyhovuje jeho stávající podoba? „Je pravda, že se projekt dostal do útlumu kvůli malému počtu zájemců o pomoc z naší strany, jelikož podobnou činnost začal realizovat i jiný spolek na fakultě, nemluvě o několika neziskových organizacích,“ říká Samuel Král. „Ale rozhodně to nevzdáváme. Momentálně dáváme dohromady nový tým, který bude dané případy řešit a jehož plné nasazení očekáváme od února 2012. Snahou nového týmu bude navázat na pozitivní zkušenosti, které nám přinesla předešlá léta.“

Projekt První paragrafová pomoc podrobně

O ELSA Praha






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.