CERGE-EI slaví 20 let excelence

12. října 2011

12. 10. 2011, autor: Markéta Mliková, red., rubrika: i-Forum informuje

Pražské akademické pracoviště CERGE-EI se zaměřením na ekonomický výzkum a doktorské studium oslavilo své 20. narozeniny sérií diskusních panelů a konferencí. CERGE-EI je společným pracovištěm Univerzity Karlovy v Praze a Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Výuka v doktorském studiu probíhá v angličtině a řídí se kurikulem špičkových světových škol. Diplomy absolventů jsou uznávány nejen v EU, ale díky akreditaci Ministerstva školství amerického státu New York i v USA.

Na slavnosti, kterou byly oslavy v pátek 7. října zahájeny, vystoupili rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, předseda Akademie věd České republiky Jiří Drahoš, ředitel  CERGE-EI Štěpán Jurajda, zakladatel a současný předseda Výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI Jan Švejnar, zakladatel, první ředitel a současný člen Výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI Josef Zieleniec, zakladatel CERGE-EI a profesor Princeton University Richard Quandt a absolventka doktorského programu CERGE-EI a hlavní ekonomka EBRD Anita Taci. Profesor Hampl i profesor Drahoš zdůraznili význam CERGE-EI a popřáli pracovišti mnoho štěstí do dalších let.

„Od samého počátku jsme kladli obzvláštní důraz na kvalitu a excelenci, aby se CERGE-EI mohlo měřit s těmi nejlepšími institucemi,“ řekl Josef Zieleniec. „To se odráží v mezinárodním hodnocení, kde CERGE-EI obsadilo 58. místo mezi 1236 světovými ekonomickými katedrami v žebříčku Social Science Research Network. V ČR patří jeho výzkumníci mezi autory nejlépe hodnocených odborných článků,“ dodal Štěpán Jurajda. Vysokou kvalitu výuky garantuje Výkonný a dozorčí výbor složený z předních českých i světových ekonomů, mezi něž patří i nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz nebo ekonomický poradce prezidenta Obamy Alan Krueger. Většina vyučujících získala doktorát na univerzitách v zahraničí, a to včetně škol jako jsou Princeton University nebo University of Chicago.

Úspěšným zakončením mimořádně náročného studia na CERGE-EI se může pochlubit již přes 300 absolventů, z toho 114 na té nejvyšší, tj. doktorské úrovni. Absolventi dnes pracují v 21 zemích. Uplatňují se v mezinárodních institucích jako Mezinárodní měnový fond či Světová banka, na univerzitách i v privátním sektoru po celém světě a také v centrálních bankách. „Českou národní bankou prošlo více než 10 absolventů, kteří byli výborní, například s Michaelou Erbenovou jsem léta pracoval v bankovní radě,“ uvedl na tiskové konferenci, která předcházela oslavám, Zdeněk Tůma, bývalý guvernér ČNB a současný předseda Nadace CERGE-EI, jejímž úkolem je získávání podpory od soukromých dárců a jež je součástí unikátní struktury financování CERGE-EI. „Většinu výdajů pokrývá podpora od státních institucí – Akademie věd a Univerzity Karlovy – ale zároveň přibližně 20 % financí získáváme ze soukromých zdrojů,“ vysvětlil Tůma.

Hvězdou pražského programu oslav byl nositel Nobelovy ceny za ekonomii profesor Joseph Stiglitz, který kromě akademického semináře na CERGE-EI vystoupil na zahájení konference Forum 2000 a také společně s Hernandem de Sotem, prezidentem peruánského Institutu pro svobodu a demokracii, v diskusním panelu v rámci konference. Další řečníci světového formátu, mezi nimiž nebude chybět ani hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard, se v listopadu spolu s absolventy CERGE-EI zúčastní sympozií v Londýně, Frankfurtu a New Yorku. Tématy odborných diskusí budou například „Barevné revoluce ve východní Evropě: Co nám mohou říci o Blízkém východě”, „Jak rozdělit měnu: Zkušenosti s rublem, dinárem a korunou, aneb bude je Evropa znovu potřebovat” či „Hospodářská politika a regulace v multipolárním světě.”

„Za 20 let jsme si vydobyli ve světě uznání a máme výsledky, kterými se chceme pochlubit i širší veřejnosti. Na amerických univerzitách je tento typ akcí pořádaných po celém světě naprosto běžný,“ poznamenal Jan Švejnar. „Odborné diskusní panely doma i v zahraničí nám dávají příležitost setkat se s našimi absolventy a získat nové příznivce i podporu pro další rozvoj naší instituce,“ dodal Štěpán Jurajda.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.