22. září 2011

První ústav biologie na světě oslavil sto let od svého založení

22. 09. 2011, autor: P. K., rubrika: i-Forum informuje

V rámci kulatých oslav připravil Ústav biologie a lékařské genetiky 1. LF UK a VFN na 22. září přednáškové odpoledne, kterého se zúčastnili zástupci vedení 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Během odpoledního programu se přítomní seznámili s historií ústavu a také s proměnou metod a přístupů klinické i experimentální genetiky.

„Byla bych velmi ráda, kdyby ústav nadále vzkvétal, a doufám, že tomu tak bude a že k tomu přispěje i univerzitní projekt kampusu Albertov. Jeho realizací by spolupracující fakulty – 1. lékařská fakulta, Přírodovědecká fakulta a Matematicko-fyzikální fakulta – získaly nejen nové prostory pro vědu a výzkum a zahraniční hosty, ale bylo by možné i centralizovat využití přístrojů,“ říká přednostka ústavu doc. MUDr. Milada Kohoutová, CSc.

Jeden z vědecky nejproduktivnějších ústavů 1. LF UK spolupracuje na výzkumech s Centrem molekulární medicíny Maxe Delbrücka (Max Delbrück Zentrum für Molekulare Medizin), berlínským Institutem molekulární genetiky Maxe Plancka (Max Planck Institut für Molekulare Genetik) a Výzkumným centrem CHUM v Montrealu (Centre de Recherche CHUM). Kromě výzkumné činnosti v oblasti experimentální genetiky potkana se jeho pracovníci věnují molekulární genetice nádorů, dědičných chorob a vrozených vad, cytogenetice a především výuce mediků.

„V ústavu probíhá jak aplikovaný, tak základní výzkum – v oblasti experimentální genetiky se pracuje na modelech lidských onemocnění na laboratorních potkanech. V oblasti aplikovaného výzkumu bych chtěla zmínit především onkogenetický program a program věnovaný chorobám ledvin,“ upřesňuje přednostka ústavu doc. Kohoutová.

Biologický ústav lékařské fakulty byl založen 7. července 1911 profesorem Vladislavem Růžičkou (1870–1934) jako vůbec první biologický ústav. Do té doby medici studovali zoologii, botaniku a mineralogii v rámci filozofické fakulty. V rámci zvířeny Ústavu biologie a lékařské genetiky se chovají světově jedinečné kmeny laboratorních potkanů. Geneticky unikátní jedinci vznikli dlouholetým cíleným křížením a mají genom zvláštně upravený pro potřeby výzkumu. Více o ústavu zde.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.