20. října 2011

Nepřízeň počasí a tma byly soupeři studentů FTVS

18. 10. 2011, autor: Jiří Šafránek, red., rubrika: i-Forum informuje

Závod, který nese označení Taják, má na FTVS mezi pravidelně pořádanými soutěžemi pravděpodobně nejdelší tradici. Ve středu 19. října večer proběhl již 42. ročník – a tentokrát mezi pražskými lesy a parky padla volba na Hostivařskou přehradu. Stejně jako v minulých letech organizaci zajišťovali členové oddělení turistiky, sportů a výchovy v přírodě při Katedře sportů v přírodě.

Po úvodní vzpomínce na Pavla Tajovského a další oběti hor z řad studentů FTVS, přivítal doc. Jan Neuman manželku „Tajáka“ paní Vendulku Tajovskou a její tři syny i devět vnoučat. Přivítal také studenty a celou řadu absolventů FTVS, kteří se nezalekli středečního špatného počasí a přišli se znovu po roce setkat se svými kolegy a přáteli.

Poté se již naplno rozběhl samotný závod, tentokrát značně promoklý. Čtyřicet tři dvojic se rozprchlo na 90 minut do terénu, aby posbírali co nejvíce bodů na 27 kontrolách. Nejlépe se to podařilo v kategorii dva studenti–absolventi FTVS:

  1. Tereza Purschová – Jan Vosátka       57 bodů – čas běhu    85:28 min.

  2. Lenka Vojtíková – Pavel Vojtík        56 bodů                      85:45 min.

  3. Majda Svobodná – Štěpán Denk      54 bodů                      70:23 min.

V celkovém pořadí:

  1. Míša Pačáková – Pavel Kurz                     57 bodů – čas běhu    68:25 min.

  2. Lucie Kadlecová – Petr Dvořák                57 bodů                      68:42 min.

  3. Štěpánka Betková – Petr Pruner               57 bodů                      80:37min.


Přes nepřízeň počasí se závod vydařil. Všechny kontroly byly tam, kde měly být. Trať byla přiměřeně náročná a kontroly skrývaly mnohá překvapení, jak samotní závodníci ocenili. Všichni se vrátili z lesa až na drobné škrábance v pořádku. Hodnotné ceny byly rozdány nejlepším a větší část se rozlosovala mezi ty, kteří nebyli tzv. na bedně, což se samozřejmě sleduje s velikým napětím, zvláště když jde také o čtyřlitrovou sklenici utopenců. Tedy za rok nashledanou zase někde v Praze, velmi pravděpodobně 24. 10. 2012!

Velké poděkování patří všem členům oddělení turistiky, sportů a výchovy v přírodě při Katedře sportů v přírodě FTVS UK a studentu Petru Špicarovi.

Memoriál Pavla Tajovského

V prvních ročnících tohoto přeboru FTVS v orientačním běhu působil Pavel Tajovský jako jeden z hlavních organizátorů mladý asistent tehdy Katedry sportů a pobytu v přírodě. Jeho nadšení a pedagogické mistrovství strhávalo k orientačnímu běhu a aktivitám v přírodě řadu studentů FTVS. Jeho pozemskou pouť ale bohužel příliš brzy ukončila 6. února 1980 lavina v Nízkých Tatrách. Nebylo mu dopřáno, aby se dožil celých 37 let. Na jeho počest pojmenovali jeho kolegové a žáci přebor FTVS v OB, který má dnes už jen podobu nočního závodu, jako memoriál Pavla Tajovského.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.