8. listopadu 2011

Systém školní prevence užívání návykových látek stále chybí

8. 11. 2011, autor: Lucie Kettnerová, rubrika: i-Forum informuje

Odpovědět na otázku, zda konečně dokážeme vytvořit mezioborový a meziresortní model prevence v českých školách, si dala za cíl konference pořádaná ve dnech 7. a 8. listopadu Centrem adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF a VFN UK, hlavním městem Praha a Sdružením SCAN. Během prvního dne zaplnili účastníci konference do posledního místa hlavní sál budovy pražského magistrátu, což bylo jasným důkazem, že problematika závislostí pracovníky ve školství i neziskovém sektoru opravdu trápí.

V úvodu konference vystoupil hlavní hygienik a náměstek ministra zdravotnictví MUDr. Michael Vít, který mimo jiné upozornil na alarmující nárůst kuřáckých zkušeností u mladistvých, a to zejména mezi dívkami. Zároveň připomněl, že dalším velkým problémem, s nímž budou muset nejen školy v budoucnu bojovat, je dětská obezita. „Měli bychom se nad tím zamyslet a zvýšit u dětí tělesnou aktivitu. Smutné je, že na stole mám celou řadu stížností, že děti zlobí a křičí, že mají emoční radost z pohybu, což určité části české populace vadí,“ řekl Vít. Takové omezování pohybu pak děti podle Víta od fyzických aktivit odrazuje.

„Jako zdravotník mám pocit, že se nám prevence vymkla z rukou. Když se podíváte na to, jak se chová česká populace, tak existuje jen zlomek skutků, které je ochotná udělat. Zdravotníci i stát na problematiku prevence téměř rezignovali. Přitom v léčbě závislostí patříme k nejúspěšnějším, nedaří se nám však odvrátit českou populaci od závislostí,“ upozornila na slabá místa českého zdravotnictví ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA.

Doc. PhDr. Michal Miovský, Ph.D., vedoucí Centra adiktologie, vyzval účastníky k diskusi nad životaschopností návrhu podoby Minimálního preventivního programu pro ZŠ. Program byl na konferenci představen ze dvou pohledů, a to, komu můžeme v budoucnu říkat profesionál primární prevence a jak by měla vypadat struktura preventivního programu.

Program konference byl rozdělen na odborné přednášky a tvůrčí workshopy, které si účastníci mohli na místě volit podle svého zájmu. V úterý 8. 11. konference pokračuje od 9 do 17 hodin v budově Magistrátu hlavního města Prahy na Mariánském náměstí.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.