9. listopadu 2011

S plnou polní to byla zábava. Možná budu teď na soustředění v malinko lepší kondici

7. 11. 2011, autor: Katarína Železná, Foto: Zuzana Trojáková, rubrika: Studenti

Do limuzíny v maskáčích a kanadách? A když má namířeno na slavnostní vyhlášení ankety Atlet roku? „Nemám rád pozornost, tak jsem chtěl být neviditelný,“ žertoval oštěpař Vítězslav Veselý. Pravda ale je, že se čtvrtý muž z mistrovství světa v Tegu po měsíci vrátil z přijímače ve Vyškově a dostal nařízení, aby se předvedl ve vojenském. „Ty kanady se mi zalíbily, možná je budu nosit i na trénink,“ smál se 28letý atlet, student FTVS UK a budoucí voják z povolání.

Je to pohodlnější než sako?

Kdybych vzal pohodlí, tak ano. Nerad na sebe však strhávám pozornost, takže v tomhle ohledu to až tak komfortní není. Navíc se mě na to bude každý ptát ještě týden. Ale považuji za privilegium, že jsem v sále plném sak a polobotek šel v kanadách. Zjistil jsem, že je to dobrá bota, a oblíbil jsem si jí.

Takže v nich teď budete i trénovat?

Napadlo mě, jak to Zátopek dělával, musel to být machr. Možná si je přibalím na soustředění do Špindlerova Mlýna a vyšlápnu si v nich Sněžku.

Na přijímači ve Vyškově jste strávil měsíc. Co jste se naučil?

Jak má správný voják být. Takže chování, základní vojenské řády a zdvořilosti. Také zacházení se zbraněmi, nasazování masky a jak se chovat v terénu. Nejvíc mě bavila asi střelba, jako všechny. Ale v podstatě každá práce v kolektivu byla zajímavá, byli jsme dobrá parta. Formálně mi vojenský výcvik ještě nekončí, ale fakticky ano. Vyšli mi jako sportovci vstříc, aby to nebyl zase takový zásah do tréninků a nadcházející sezony.


Může vám vojenský výcvik nějak pomoci i v oštěpu?

Byla snaha nás trochu fyzicky zocelit. Hlavně četař Dvorský si liboval v klicích. Za každý poklesek dělala celá četa okolo třiceti kliků. S plnou polní to byla celkem zábava. Možná budu teď na soustředění v malinko lepší kondici. Naučil jsem se i větší zodpovědnosti a psychické odolnosti. To bych mohl využít.

Jaký jste provedl poklesek?

Asi dvakrát jsem byl nedostatečně oholen, měl jsem rozepnutý knoflík a chyběla mi voda v čutoře.

V čem je pro vás výhodné stát se vojákem?

Větší jistota v podobě smlouvy na delší období. Má to i finanční výhody. Umím si představit, že bych se tím v budoucnu živil, až skončím s atletikou. Ale to je ještě daleko.

Letos vás v sezoně pronásledovalo čtvrté místo-na mistrovství světa v Tegu i čtyřikrát na Diamantové lize. Už jste si to vybral?

Doufám. Snad změním jídelníček a příloha brambory se stane jinačí. Před olympiádou v Londýně zvolím asi fish and chips. (smích)

Jak s odstupem času berete výsledek ze světového šampionátu? Medaile vám unikla o pouhých devatenáct centimetrů…

Už je to pro mě dávno. Beru to jako podařenou sezonu. Můžu na Tegu vzpomínat v dobrém. Navíc mám větší touhu to teď ještě vylepšit.

Takže už se těšíte na tréninky?

Těšil bych se, kdybych místo vojenského výcviku byl v lázních a psychicky si odpočinul. Fyzicky mi to ani nevadí, ale pro hlavu je odpočinek důležitý. Na vojně je psychický zápřah ještě větší než při tréninku. Takže se těším, ale už jsem se těšíval i víc.

Na Atletovi roku jste byl vůbec poprvé. Limuzínou jste už někdy předtím jel?

Párkrát ano. V Kanadě jsme si po mistrovství světa juniorů zaplatili limuzínu a jeli jsme se podívat na Niagarské vodopády. Tohle byla první limuzína, kde bylo pití a občerstvení.

Co jste si dal?

Kolu.

Jenom?

Čekal jsem, že tam bude nějaký alkohol, ale nebyl. Všichni mi říkali, jak tam bude láhev whisky, která se během cesty vždy vypije. Asi toho měl řidič za ty roky už plné zuby, tak tam žádnou nedal. (smích)

Vítězslav Veselý (*27. únor 1983)

Jeden z nejlepších českých oštěpařů současnosti se narodil v Hodoníně. Od roku 2006 trénuje v oštěpařské skupině světového rekordmana Jana Železného.  Před třemi roky se zúčastnil olympijských her v Pekingu, kde se probojoval do finále a skončil dvanáctý. Jeho životní úspěch však přišel letos v září, když na světovém šampionátu v korejském Tegu obsadil čtvrtou příčku. Nyní se připravuje na nadcházející sezonu, jejímž vrcholem budou olympijské hry v Londýně. Je studentem FTVS UK.

Čtěte také:

Oštěpař Veselý je naším šestým nejlepším atletem roku







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.