Učební pomůcky pro děti? Zajímavé, hravé, originální

10. listopadu 2011

10. 11. 2011, autor: Radovan Vlha, rubrika: i-Forum informuje

Třetího listopadu proběhla na půdě Pedagogické fakulty UK slavnostní vernisáž při příležitosti již druhého ročníku výstavy Pojďme se učit – výstava didaktických pomůcek. Výstava potrvá do 17. 11. 2011 a klade si za cíl propagovat originální učební pomůcky zaměřené nejen na zdravé děti, ale chce nabídnout inspiraci i pro práci s dětmi se zrakovými omezeními či poruchami učení. Pomůcky jsou v drtivé většině vždy původní, hravé a zajímavé, jejich přínos pro ozvláštnění vyučování je nezanedbatelný.

Slavnostní vernisáže se kromě autorky výstavy PaedDr. Simony Pišlové, Dr., zúčastnila i děkanka Pedagogické fakulty UK doc. PaedDr. Radka Wildová, CSc., a vedoucí Katedry českého jazyka doc. PhDr. Marina Šmejkalová, Ph.D. Ve svých úvodních proslovech zdůraznily potřebu podobných výstav, neboť pouze neustálou cílevědomou a promyšlenou prací je možné zaujmout všechny děti ve třídách. Mezi čestnými hosty nechyběla ani bývalá vedoucí Katedry českého jazyka prof. PhDr. Radoslava Kvapilová Brabcová, CSc. Milým překvapením bylo vystoupení dětského pěveckého sboru Rolnička, který svými hudebním projevem dokázal navodit příjemnou atmosféru.

Nemalý zájem ze strany učitelů, ale i stávajících studentů pouze potvrzuje, že výstava dokáže svým pojetím zaujmout a zároveň je schopna předat nové informace. Tento ročník dokonce nabízí i ukázky zahraničních učebnic a postupů v nich uvedených, dr. Pišlová touto formou představila poznatky, které nabyla při své cestě do běloruského Minsku.

Inspirovat se dobrými nápady můžeme vždy, proto byla i letos vyhlášena soutěž O Michelangelovo pisátko, která hledá nejvšestrannější didaktickou pomůcku. Pomůcky je nutné odevzdat do 31. 5. 2012 do rukou dr. Pišlové na Katedru českého jazyka Pedagogické fakulty UK. Kritérii pro hodnocení jsou originalita, trvanlivost, design, všestrannost i využití v hodinách českého jazyka.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.