Má ještě dnešní generace symbolické klíče k demokracii?

18. listopadu 2011

18. 11. 2011, autor: Lucie Kettnerová, rubrika: Studenti

Iniciativa Inventura demokracie uspořádala ve Velké aule Filozofické fakulty UK debatu k výročí 17. listopadu 1989, která měla odpovědět nejen na otázku, zda má ještě dnešní generace ony symbolické klíče k demokracii, které byly slyšet před 22 lety, nebo je vlastní politické špičky a uzavírají jimi zámky ke svobodné vládě lidu.

Debata se uskutečnila v podvečer 16. listopadu, což bylo možná hlavním důvodem velmi malé účasti. Studenti domovské Filozofické fakulty UK, ale i dalších vysokých škol, již pravděpodobně odjeli na prodloužený víkend, který získali nejen díky čtvrtečnímu státnímu svátku, ale také kvůli pátečnímu děkanskému volnu.

Přesto se organizátorům podařilo připravit zajímavou diskusi, a to zejména výběrem hostů, kteří pocházeli napříč politickým spektrem a dokázali nejen obhajovat svůj program, ale i uznat chyby a kriticky se podívat na současnou politickou situaci. Setkání se studenty se zúčastnili ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, senátor a pražský zastupitel za ČSSD Jiří Dienstbier ml., předseda Mladých zelených Matouš Korbel, Radim Vysloužil za Věci veřejné a rapper Lipo, který je aktivním člen studentského hnutí Stuha. Diskusi moderoval zakladatel Inventury demokracie Jiří Boudal, jenž v současnosti pracuje pro Ekologický právní servis.

Úvodní Boudalova otázka směřovala ke spokojenosti hostů se současnou politickou situací. „S ní nemůže být spokojený skoro nikdo,“ zhodnotil Šimon Pánek. Problém současné vlády vidí v tom, že je pro ni důležitější vymezování se a dělání PR než skutečné kroky. Reformy jsou navíc předkládány bez pokory a omluvy a nezačínají tam, kde by šlo šetřit nejlépe – v oblasti korupce. Řešení vidí Jiří Dienstbier v tom, že se změnami začnou všichni nejprve u sebe a postupnými krůčky dojdou ke změně. Studenty pak vyzval k aktivitě a větší angažovanosti nejen v různých sdruženích a iniciativách, ale také přímo v politických stranách. „Malý počet členů v politických stranách totiž ohrožuje jejich demokracii,“ upozornil Dienstbier na praktiky některých organizací nabírat hromadně zejména před volbami pouze formální členy.

Velký prostor v diskusi dostala i problematika vstupování podnikatelů do politiky, jehož se studenti obávají. „I podnikatelé mají právo vstoupit do politiky a jednorázově mohou být úspěšní. S pouhou negací současného stavu si ale nevystačí. Politiku je potřeba kultivovat dlouhodobým úsilím,“ vysvětlil studentům Jiří Dienstbier.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.