Oslavy 800. výročí narození sv. Anežky České jsou v plném proudu

22. listopadu 2011

22. 11. 2011, autor: Lucie Kettnerová, rubrika: i-Forum informuje

Mezinárodní konference uspořádaná u příležitosti osmistého výročí narození sv. Anežky České byla dnes slavnostně zahájena v kostele sv. Vojtěcha při Katolické teologické fakultě UK. Během třídenního maratonu přednášek vystoupí téměř 30 odborníků převážně z českého akademického prostředí, ale i z Rakouska, Maďarska, Německa či Polska. Konference vyvrcholí ve čtvrtek 24. listopadu vernisáží výstavy Svatá Anežka Česká – princezna a řeholnice, která bude pro návštěvníky zpřístupněna v Anežském klášteře až do 25. března 2012.

Ještě během loňského roku nebylo jasné, zda se konferenci k poctě sv. Anežky České podaří vůbec uspořádat, jak podotkl prof. PhDr. Petr Piťha, CSc. Za výrazného přičinění Katolické teologické fakulty UK se to nakonec zdařilo a současně se povedlo pro účast získat 30 odborníků z oblasti teologie, historie, dějin umění a medicíny. Záštitu nad konferencí přijali ThLic. Dominik Duka OP, arcibiskup pražský a primas český, prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., rektor Univerzity Karlovy, ThLic. Prokop Brož, Th.D., děkan Katolické teologické fakulty UK, prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, děkan 1. lékařské fakulty UK, a PharmDr. Mgr. Josef Šedivý O. Cr., velmistr a generál Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou.

Slavnostní zahájení proběhlo ve zcela zaplněném kostele sv. Vojtěcha v úterý 22. listopadu. „V každém čase proměn je důležitý hodnotový rámec, ve kterém lidé nacházejí nějaké zakořenění a ukotvení. Právě v tomto nám může být svatá Anežka krásným vzorem, můžeme ji mít stále na očích jako něco, co v proměnách času nestárne. Na naší Katolické teologické fakultě můžeme vyzdvihnout její křesťanský profil, a proto snad je dobré, že tato konference se odehrává v těchto prostorách,“ prohlásil v úvodu děkan ThLic. Prokop Brož, Th.D.

Rektora Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc., který byl v době konání konference v zahraničí, zastoupil prorektor pro vnější vztahy doc. PhDr. Michal Šobr, CSc., a jménem rektora všechny přítomné pozdravil a pronesl proslov, v němž upozornil na historické propojení sv. Anežky a Univerzity Karlovy. „Univerzita Karlova sice v Anežčině době ještě neexistovala, s jejím duchovním a kulturním dědictvím a se založenými institucemi je však neoddělitelně spojena. Mnoho příkladů nám připomíná, že jí věnovaná mezinárodní konference se také odbývá na Anežčině domácí půdě,“ zmínil mimo jiné prorektor Šobr.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.