Stolovat u nás stále neumíme, upozornil Ladislav Špaček na kurzu etikety

1. prosince 2011

1. 12. 2011, autor: Helena Stinglová, fotografie: Michal Tvrdík, rubrika: i-Forum informuje

Prostřený stůl, skleničky na vodu, bílé a červené víno, různé druhy příborů, látkový i papírový ubrousek. Poslední listopadový den v takto vybavené učebně na Právnické fakultě UK učil odborník na etiketu Ladislav Špaček, jak správně stolovat a chovat se ve společnosti.

„Na společenských akcích ze zásady nejíme. Z toho jsou vždy jen problémy. Já se třeba vždycky pobryndám,“ varoval Ladislav Špaček dvě desítky účastníků kurzu společenského chování. Posluchačům doporučoval, aby se před recepcí najedli doma. Občerstvení je pak nebude lákat a na večírku se mohou pohybovat volně bez trapných momentů jen se skleničkou. „Ale jen s jednou skleničkou. Dobrá pověst je lepší než dobrá zábava,“ upozornil Špaček.

Bývalý mluvčí prvního prezidenta České republiky Václava Havla vedl na Právnické fakultě za podpory Spolku českých právníků Všehrd už druhý kurz etikety. Tentokrát se zaměřil na stolování, protože je to podle něj u nás stále nejhůře zvládaná disciplína společenského chování.

Posluchače seznámil s jednotlivými typy formálních společenských akcí od koktejlů, čajů o páté, recepcí či banketů. „Čím později akce začíná, tím více stoupá její formálnost,“ vysvětlil Špaček. Posluchače také zavedl do historie. Slovo mejdan není žádnou zkomoleninou anglického výrazu, ale pochází z turečtiny a označuje jezdecké závodiště v Istanbulu, na kterém ve druhé polovině 16. století sultán Murad III. uspořádal oslavu k narození svého syna.

První zásady vhodného chování ve společnosti jsou spjaté s vládou francouzského krále Ludvíka XIV., který dokonce sám sestavoval třeba zasedací pořádek u slavnostní tabule. Špaček radil, jak správně posadit hosty v dnešní době, jak používat jednotlivé příbory nebo poskládat skleničky na stole. „V luxusních restauracích sůl na stole nenajdeme,“ podotkl Špaček s tím, že přece není možné opravovat nebo dochucovat dílo šéfkuchaře.

To, že společenské akce nejsou žádnou zábavou, ale většinou únavnou formální povinností, Špaček ilustroval vzpomínkami na dobu, kdy pracoval v hradní kanceláři Václava Havla. „Žena nesedí u stolu, aby se najedla, ale aby byla krásná,“ předváděl Špaček, jak by měly dámy správně, i když velmi nepohodlně sedět u slavnostní tabule.

Ladislav Špaček o zásadách správného chování ve společnosti hovořil čtyři hodiny. Řada posluchačů se zúčastnila už jeho prvního kurzu na Právnické fakultě. Pečlivě připravené vystoupení, elegance jeho přednesu prokládaná vtipnými historkami posluchače zaujala.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.