Návštěva ministra školství Josefa Dobeše na KTF UK

2. prosince 2011

Tisková zpráva KTF UK

V Praze dne 1. prosince 2011

Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze dne 1. prosince 2011 navštívil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Josef Dobeš.

Setkání proběhlo za účasti velkého kancléře fakulty, pražského arcibiskupa Dominika Duky OP, prorektora Univerzity Karlovy v Praze doc. PhDr. Michala Šobra, CSc., a děkana Katolické teologické fakulty ThLic. Prokopa Brože, Th.D.

Program návštěvy byl rozdělen do dvou částí. V té první proběhlo oficiální představení fakulty jejím děkanem ThLic. Prokopem Brožem, Th.D., dále pak zástupcem Univerzity Karlovy, prorektorem doc. PhDr. Michalem Šobrem, CSc. a velkým kancléřem fakulty, arcibiskupem Dominikem Dukou. Ministr Dobeš mj. obdržel darem nejnovější publikaci profesorů Jiřího Kuthana a Jana Royta „Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Svatyně českých patronů a králů“.

Ve veřejné části programu návštěvy došlo k otevřené diskuzi mezi členy akademické obce a ministrem Dobešem. Předmětem debaty byl především návrh věcného záměru zákona o vysokých školách a věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům. Součástí této tiskové zprávy je stanovisko Akademického senátu Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy k tomuto tématu, které bylo přijato na řádném zasedání dne 29. listopadu 2011.

„Akademický senát KTF jednal o návrhu věcného záměru zákona o vysokých školách a vyjadřuje výhrady k tomuto návrhu. Připojuje se ke stanovisku Univerzity Karlovy, konkrétně k ‚Připomínkám Univerzity Karlovy k pracovnímu návrhu věcného záměru zákona o vysokých školách (verze 9. 9. 2011) ze dne 21. 9. 2011“ a k „Prohlášení Rady vysokých škol ze dne 28. 11. 2011“. Akademický senát KTF rozhodně odmítá také návrh věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům. Oba tyto návrhy, respektive způsoby jejich projednávání, vnímáme jako vážné ohrožení akademických svobod vydobytých v listopadu roku 1989.“


Kontakt pro novináře:


Mgr. Kateřina Štěpánková

public relations KTF UK

e-mail:

mobil: +420 724 584 906








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.