28. listopadu 2011

Prohlášení Rady vysokých škol k informaci MŠMT

Prohlášení Rady vysokých škol k informaci „MŠMT jednalo s reprezentací vysokých škol o reformách VŠ” uveřejněné na www stránkách MŠMT.

Rada vysokých škol konstatuje, že informace „MŠMT jednalo s reprezentací vysokých škol o reformách VŠ” uveřejněná na www stránkách MŠMT o semináři, který se konal 25. 11. 2011, je jednostranná a zejména ve 3. odstavci s ohledem na věcnou stránku značně zkreslující.

Zde se mimo jiné uvádí: "Ačkoli se zákon o finanční pomoci studentů netýká právního postavení vysokých škol, byl v rámci otevřeného přístupu ministerstva školství a v zájmu kvality připravované legislativy podroben rozsáhlé debatě, která navazuje na práci meziresortní pracovní skupiny, jíž se účastnili také zástupci reprezentace vysokých škol. Související věcný záměr zákona o vysokých školách byl se zástupci vysokých škol obsáhle konzultován rovněž po celou dobu přípravy v rámci společné pracovní skupiny."

Sněm Rady vysokých škol, který zasedal 24. 11. 2011 (tedy den před konáním tohoto semináře) a mimo jiné se zabýval i návrhem věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům, se v této věci usnesl takto:

Rada vysokých škol konstatuje, že ministr školství, mládeže a tělovýchovy nijak nereagoval na usnesení předsednictva Rady VŠ ze dne 20. 10. 2011, ve kterém předsednictvo RVŠ vyzvalo ministra k zajištění prostoru pro projednání návrhu věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům.

Věcný záměr tohoto zákona byl bez řádného projednání s reprezentací vysokých škol předložen do vnějšího připomínkového řízení. Rada vysokých škol považuje takový postup za přímé porušení § 92 zákona č. 111/1998 Sb. a vyzývá předsedu vlády RNDr. Petra Nečase, aby zajistil při přípravě reformy vysokých škol dodržování platných zákonů České republiky.

Na tento problém Rada vysokých škol opakovaně (avšak bez jakékoliv odezvy pana ministra) upozorňovala, naposled v prvním bodě svého tiskového prohlášení z 8.11.2011 (viz příloha 1). Na stejný problém upozornilo i předsednictvo České konference rektorů v bodě 3 svého prohlášení z 16. 11. 2011 (viz příloha 2). 

Považujeme proto tento způsob informování ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy za nepřijatelný a s ohledem na věcnou stránku i za informaci svým obsahem až nepravdivou.


V Praze 28. 11. 2011


Prof. Ing. Vladimír Haasz, CSc.                                                                             

předseda Rady vysokých škol

e-mail:






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.