27. prosince 2011

Deset knižních tipů knihkupectví Karolinum do nového roku

27. 12. 2011; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

Hledáte tipy, co si přečíst v novém roce? Zajděte se podívat do knihkupectví Karolinum v pražské Celetné ulici, kde vám poradí, jakou knihou potěšíte sebe i své blízké. Studenti a vysokoškolští pedagogové navíc ušetří, pro ně má totiž knihkupectví připravenou desetiprocentní slevu.

Pokud nemáte čas do obchodu zaběhnout, vybírat si můžete i na internetu. „V letošním roce jsme zprovoznili nový e-shop našeho knihkupectví na adrese cupress.cuni.cz/knihkupectvi. Nabízíme tisíce titulů z humanitních i přírodovědných oborů. Naší výhodou je operativnost – všechny knihy máme skladem a expedujeme je zákazníkům nejpozději do druhého dne,“ zdůraznila vedoucí knihkupectví Jana Padevětová.

Studenti po předložení karty ISIC, pedagogové všech vysokých škol s kartou ITIC i všichni zaměstnanci Univerzity Karlovy mají v knihkupectví desetiprocentní slevu. „Průběžně pořádáme ve spolupráci s nakladateli i další slevové akce, například s Vyšehradem, Academií, Gradou, Slovartem, distribucí Kosmas i s dalšími. Aktuálně jsme nově zařadili několik desítek zlevněných titulů nakladatelství Host,“ upozornila Padevětová. „Navíc v rámci podpory prodeje odborné literatury v říjnu nabízíme patnáctiprocentní slevu na všechny tituly nakladatelství Karolinum a Galén,“ láká Padevětová zákazníky na říjen roku 2012.

O tipech na nové či zajímavé publikace, o slevách a akčních nabídkách knihkupectví informuje na svém profilu na Facebooku nebo na internetových stránkách.

Deset tipů, co si přečíst v novém roce

1. Marie Štemberková: Univerzita Karlova. Historický přehled, nakladatelství Karolinum

Anglická a česká verze reprezentativní publikace o dějinách Univerzity Karlovy podává stručný historický přehled o proměňujících se podobách univerzity a jejích součástí. V návaznosti na publikaci "Karolinum" Josefa Petráně (2010), která se soustředila na historické jádro univerzity, je pozornost věnována historii univerzity, hlavním politickým událostem, každodennosti studentského života a významným osobnostem.

2. Jaroslav Hašek: Velitelem města Bugulmy, nakladatelství Karolinum

V roce 1921, několik měsíců předtím, než Jaroslav Hašek začne psát Osudy dobrého vojáka Švejka, popisuje v cyklu Velitelem města Bugulmy své životní zkušenosti s revolučním Ruskem. Obdobným způsobem, jakým se ve svých povídkách vysmíval předválečné c. a k. monarchii, zachycuje bývalý rudý komisař bolševickou revoluci. Skrze humor a nadsázku Hašek ukazuje jednak fanatismus revoluční doby, kdy se v nešťastném roce 1918 náhle vše "vymklo z kloubů", a jednak hloupost či prostou lidskou nejistotu nových vládců. Autobiografický cyklus Velitelem města Bugulmy je doplněn i o další Haškovy povídky z té doby.

3. Václav Cílek, Vojen Ložek a kol: Obraz krajiny. Pohled ze středních Čech, nakladatelství Dokořán

Tato kniha vznikla sloučením, přepracováním a doplněním dvou předešlých knih věnovaných středočeské krajině - Střední Čechy a Vstoupit do krajiny. V případě této knihy autorům jde více o způsob, jak pochopit krajinu České republiky. Střední Čechy jsou pro podobné studie obzvláště vhodné, protože jimi protékají hlavní velké řeky, střetává se zde kvalitní zachovalá příroda s neúprosným civilizačním tlakem Prahy. Pochopení krajiny a péče o ni je zároveň péčí o její obyvatele. Je to dlouhodobý proces, ve kterém je nutné uvažovat desítky let dopředu. Každý neuvážený čin zde má dlouhodobé důsledky.

4. Jan Randák: Dějiny českých zemí, nakladatelství Knižní klub

Jedinečná syntéza českých dějin sleduje vývoj na našem území od prvních stop člověka po současnost. Texty fundovaných odborníků a bohatý obrazový doprovod provázejí čtenáře dlouhým příběhem našich dějin a přitažlivým, moderním způsobem ho seznamují s klíčovými událostmi, politickými změnami, sociálním a kulturním prostředím i s významnými osobnostmi. Dějiny českých zemí jsou nejen užitečnou příručkou pro všechny zájemce o historii, ale také jedinečně zpracovanou výpravnou publikací.

5. Jana Fantová, Jan Polouček: Ještě jsme ve válce. Příběhy 20. století, Ústav pro studium totalitních režimů

Komiksové příběhy pojednávají o konfliktu konkrétních lidí s totalitní mocí. Čtenáři se mohou těšit na příběhy pestré jako život sám plné vítězství i proher, velkých heroických činů i lidských slabostí. Jednou z komiksových hrdinek je například Jiřina Tvrdíková, v jejímž příběhu se dozvíte, jaké to je "česat bílého medvěda" a že v sovětských gulazích bylo vězněno i mnoho československých občanů. Rudolf Bělohoubek zase vypráví, jak mu zavraždili oba rodiče jen pár kilometrů od Berouna během poválečného divokého odsunu Němců. Nechybí ani příběhy z období normalizace. Mezi komiksovými hrdiny vystupuje i spolupracovník Státní bezpečnosti.

6. Renáta Fučíková: Historie Evropy. Obrazové putování, nakladatelství Práh

Původní česká kniha seznámuje především mladé čtenáře s historií Evropy přehlednou, srozumitelnou, ale především čtivou formou. V komiksové knize o historii je všechno podstatné, ale zároveň není zahlcena nesrozumitelnými pojmy a letopočty. S její pomocí začnou i malé děti vnímat poznávání dějin jako úžasné dobrodružství. Rozměrné a působivé ilustrace zanechají nesmazatelný dojem. Publikace je rozdělena do 70 kapitol. Časová osa umístěná pod ilustracemi dětem pomůže dát si obsah knihy do souvislosti s látkou probíranou ve škole.

7. Antonín Líman: Chrám plný květů. Výběr ze tří staletí japonských haiku, nakladatelství DharmaGaia

Chrám plný květů je reprezentativní antologie japonské poezie haiku v překladu japonologa českého původu Antonína Límana. Čtenáři se na stránkách publikace setkají s osmi sty skvosty od sedmdesáti autorů počínaje zakladatelem žánru a jedním z největších japonských básníků Bašóem (17. století) konče modernisty 20. století. Jedná se o zatím největší a nejúplnější antologii haiku v českém jazyce. Kniha je ilustrována malbami Josy Busona a dalších malířů. Součástí publikace jsou i medailony jednotlivých autorů haiku.

8. Frank Zöllner: Leonardo da Vinci. Malířské a kreslířské dílo, nakladatelství Taschen

Leonardo da Vinci (1452-1519) byl jedním z nejnadanějších umělců všech dob; jeho význam a vliv jsou nedocenitelné. Tento zevrubný přehled je nejúplnější kniha, jaká kdy byla o tomto italském malíři, architektovi, konstruktérovi, vědci a renesančním vzdělanci napsána. Velkoformátové zobrazení detailů umožňuje čtenáři studovat každý tah jeho štětce.

9. Robert Fulghum: Drž mě pevně, miluj mě zlehka. Příběhy z tančírny Century, nakladatelství Argo

Robert Fulghum se s tangem poprvé setkal prostřednictvím obrazů své partnerky Willow Baderové a k napsání Drž mě pevně, miluj mě zlehka ho inspirovaly vlastní zážitky. Tango totiž pro Fulghuma není pouhým tancem ale životní cestou, novým způsobem vnímání sebe i světa kolem, "otevřením dveří v pokoji svého života". Víte, že ve vašem životě existují nějaké dveře? Pak běžte a zkuste vzít za kliku, je dost možné, že nebudou zamčené. Jevištěm Fulghumova románu je seattleská tančírna Century. Setkávají se tam lidé nejrůznějšího věku, pohlaví, národnosti, náboženského vyznání či sexuální orientace.


10. Walter Isaacson: Steve Jobs, nakladatelství Práh

Kniha od Waltera Isaacsona, autora známých životopisů Benjamina Franklina a Alberta Einsteina, je exkluzivním životopisem Steva Jobse, zakladatele Applu, sepsaným s jeho pomocí a podporou. Na podkladě více než čtyřiceti rozhovorů s Jobsem provedených v průběhu dvou let - a stejně tak interview s více než stovkou členů jeho rodiny, přátel, konkurentů, soupeřů i kolegů - pojednává tato kniha o životě plném vrcholů i propastí a o pronikavě intenzivní osobnosti tvořivého podnikatele, jehož vášeň pro dokonalost a železné odhodlání zcela převrátilo šest odvětví lidské činnosti: osobní počítače, kreslené filmy, hudbu, telefony, počítačové tablety a digitální tisk.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.