V soutěži Věda je krásná zvítězil Ondřej Šebesta

15. prosince 2011

15. 12. 2011; autor: Helena Stinglová, rubrika: i-Forum informuje

S fotografií United Cells of Arabidopsis se stal absolutním vítězem třetího ročníku soutěže Věda je krásná Mgr. Ondřej Šebesta z katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty.

Šebesta soutěžil v kategorii Vědecká mikrofotografie. Na svém snímku zachytil systém mikrotubulů v povrchových buňkách děložního lístku byliny huseníčku (Arabidopsis Thaliana).

Systém mikrotubulů v povrchových buňkách děložního lístku Huseníčku (Arabidopsis Thaliana). Barevná škála indikuje hloubku v sérii optických řezů z konfokálního mikroskopu ve výsledné projekci. Rozeznatelné jsou jednotlivé průduchy s charakteristickým uspořádáním cytoskeletu a chloroplastů. Tubulin je značen GFP (Green Fluorescence Protein), chloroplasty detekovány pomocí jejich silné autofluorescence.

Slavnostnímu vyhlášení vítězů soutěže ve středu 14. prosince předcházelo zahájení vernisáže nejlepších prací v Křížové chodbě Karolina. Výstavu uvedl rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc. „Touto výstavou vycházíme z Přírodovědecké fakulty do širšího pole celé univerzity. Jsem rád, že výstava tady je,“ usmíval se rektor.

Při práci studentů a pracovníků Univerzity Karlovy často vznikají nejen důležité vědecké objevy, ale i umělecky hodnotná díla. Ocenit i estetiku vědecké práce je právě smyslem soutěže Věda je krásná, kterou Přírodovědecká fakulta začala pořádat v roce 2009.

„Generátorem dobrých nápadů u nás na fakultě je pan proděkan Černý, který tuto akci vymyslel,“ upozornil děkan fakulty prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc., a s úsměvem dodal, že je důležité hodnotit nejenom vědecké výsledky, ale i ty estetické.

Soutěže se mohou zúčastnit studenti a zaměstnanci všech fakult univerzity. „Přihlásilo se nám dvě stě osmdesát jedna prací ze sedmi fakult Univerzity Karlovy. Je to skutečně veliké číslo,“ zdůraznila mluvčí fakulty Alexandra Hroncová.

Viktor Sýkora z 1. LF UK (vlevo) přijímá gratulace od porotce souteže Martina Černého

Soutěží se ve čtyřech kategoriích: Vědecká mikrofotografie, Vědecká fotografie, Vědecká ilustrace a Virtuální příroda. Nejlepší práce vybírala šestičlenná porota,v níž usedli zpěvák Dan Bárta, loňský vítěz soutěže a zástupce Přírodovědecké fakulty Martin Černý, zástupce firmy Olympus Ivo Lukeš, zoolog a mikrofotograf přírody Pavel Krásenský, fyzik a fotograf Jan Valenta a mikrofotograf František Weyda.

„Sbírali jsme fotografie prostřednictvím internetu. Vše bylo anonymní, i pro nás bylo překvapení, kdo vlastně zvítězil,“ řekl Martin Černý.

Po zahájení vernisáže proběhlo ve Velké aule Karolina slavnostní vyhlášení vítězů soutěže a následoval předvánoční koncert Přírodovědecké fakulty. Nejlepší snímky si budou moci zájemci prohlédnout v Křížové chodbě Karolina až do 14. ledna příštího roku.

Vítězové soutěže Věda je krásná 2011

  • Absolutním vítěz: United Cells of Arabidopsis, Ondřej Šebesta (PřF UK)

  • Vědecká mikrofotografie:

    1.– 2. místo: Štírek a Hlaváč, Viktor Sýkora (1. LF UK)

    2. místo: Krajka, Hana Ditterová (PřF UK)

  • Vědecká fotografie:

    1. místo – nebylo uděleno

    2. místo –  Wardit, Roman Zaremba (LF Plzeň UK)

    3. místo – Kuře, Viktor Sýkora (1. LF UK)

  • Vědecká ilustrace:

    1. místo – Tukan pestrý, Karel Cettl (PřF UK)

    2. místo – Genesis Vitae, Alexandra Švrčková (FaF Hradec Králové, UK)

    3. místo – Ostříž rudoprsý, Silvie Lišková (PřF UK)

  • Virtuální příroda:

    1. místo – Mandelbulb, Ondřej Karlík (MFF UK)

    2. místo – Anatomie lasturnatky, Libor Mořkovský (PřF UK)

    3. místo - Vlnové funkce, Filip Uhlík (PřF UK)

  • Divácká soutěž:

    Suchomilka, Jakub Kadlec (PřF UK)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.