Předsedkyně Poslanecké sněmovny představila publikaci o ústavním právu

16. prosince 2011

16. 12. 2011; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

V prostorách Atria Poslanecké sněmovny ve čtvrtek 15. prosince tým autorů v čele s prof. JUDr. Václavem Pavlíčkem, CSc., z katedry ústavního práva Právnické fakulty UK uvedl publikaci Ústavní právo České republiky. Na slavnostním představení tisícistránkové publikace promluvila i předsedkyně dolní komory Parlamentu ČR Miroslava Němcová.

„Autorům patří dík, studentům patří přání, aby v ní nalezli to, co od takového díla student očekává, cestu, radu, vodítko, směr k tomu, co zatím nepoznali,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Na více než tisícistránkové publikaci se podílel tým autorů v čele s profesorem Pavlíčkem. „Touto publikací se pan profesor Pavlíček a kolektiv autorů zapisují do dějin ústavního práva nejenom v České republice, ale i v Československu,“ prohlásil děkan fakulty prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc.

V rozsáhlé publikaci se autoři vedle dalšího zabývají vývojem československé státnosti, fungováním ústavních orgánů, volbami, výkladem práv, svobod a povinností občanů. „Kniha Ústavní právo je vědeckým dílem a zároveň funguje jako základní učebnice pro Právnickou fakultu. Tato učebnice je psána tolerantním kolektivem, který nemá stejný světový názor, nemá dokonce ani stejný názor pedagogický. Pluralita názorů se v učebnici objevuje, ale její styl je tomu přizpůsoben,“ zdůraznila jedna ze spoluautorek, ředitelka Parlamentního institutu JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. „Nevyhýbali jsme se různým názorům, zároveň jsme nepotlačovali názory menšinové,“ završila svůj projev.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.