LETNÍ JAZYKOVÝ KURZ PRO KRAJANY A JEJICH POTOMKY

Mgr. Alena Obstová • 23. srpna 2004

LETNÍ JAZYKOVÝ KURZ PRO KRAJANY A JEJICH POTOMKY

V letošním roce se ve Studijním středisku Univerzity Karlovy v Dobrušce koná již 14. ročník letních jazykových kurzů pro krajany, které každoročně pořádá Odbor kulturních a krajanských vztahů Ministerstva zahraničních věcí České republiky ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Všechny kurzy byly organizovány Ústavem jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze.

V prvních letech (1991-1993) se těchto kurzů zúčastňovaly hlavně skupiny ukrajinských krajanů z okolí Černobylu. Hlavním posláním této letní intenzivní výuky češtiny bylo pomoci těm lidem, kteří se rozhodli pro repatriaci do vlasti svých předků. Zlepšená znalost českého jazyka jim měla usnadnit zapojení do běžného českého života a mladým lidem ulehčit přestup z ukrajinských - na české střední a vysoké školy.

V dalších letech začali přijíždět i krajané - redaktoři různých krajanských periodik a nebo učitelé českého jazyka z českých menšinových nebo nedělních škol i z různých evropských krajanských spolků.

V roce 1996 přijeli první krajané ze zámoří a zájem o tento kurz se každým rokem zvyšoval. Proto byl vládním rozhodnutím z prosince r. 2000 zvýšen počet stipendijních míst na šedesát (původně jich bylo dvacet, pak třicet a později čtyřicet). Celkem se těchto kurzů zúčastnilo už více než 600 krajanů z 56 států světa.

Posláním čtyřtýdenního kurzu je nejen nadchnout studenty pro studium českého jazyka, u pokročilých studentů zdokonalení jejich znalostí a dovedností a rozšíření slovní zásoby, ale dát jim i co největší možnost seznámit se nejen s historií, kulturou a přírodními krásami České republiky, ale i s každodenním životem, aby pak mohli svoje poznatky a své zkušenosti předávat dál ve svých krajanských komunitách.

Kurz je pouze čtyřtýdenní, proto je výuka, vedená klasickým způsobem ve třídě, doplňovaná i netradičními metodami (dramatizace, písničky, tance, práce s názornými pomůckami, hry, vlastnoruční výroba pohledů a různých blahopřání, samostatné plnění uložených úkolů ve městě i v jeho okolí a pod) . Nedílnou součástí programu výuky je konkrétní organizované uplatňování osvojených znalostí v praxi a to nejen v obchodech, v restauraci, na poště, při běžném styku s rodilými mluvčími, při besedách se zajímavými českými lidmi žijícími v tomto regionu, při zájezdech a exkurzích, kterých je v programu kurzu veliké množství apod., ale i při vlastních vystoupeních vedených pouze v češtině před ostatními studenty – např. při představování své země, v divadelním představení, které si jednotlivé třídy v rámci Fialkového divadelního festivalu vždy připraví i při rozhovorech se zástupci různých medií, která jeví o náš kurz stále větší zájem.

Potěšitelný zájem je i ze strany představitelů nejen města a celého regionu, ale i ÚJOP UK, Ministerstva zahraničních věcí ČR, Domu zahraničních služeb MŠMT ČR a senátorů, členů Stálé senátní komise pro krajany trvale žijící v zahraničí. Ti pravidelně každým rokem naše krajany navštěvují, besedují s nimi a zúčastňují se některých našich činností. Letos se dne 26. srpna senátoři zúčastní slavnostního setkání krajanů s představiteli města, regionu a předají jim osvědčení o absolvování tohoto kurzu.

Kurz je doopravdy velmi intenzivní, klade vysoké nároky nejen na všechny pedagogy, ale i na samotné účastníky. A to, že mnozí z nich zůstávají s námi stále v písemném kontaktu a někteří z nich se dokonce i po několik let na kurz znovu vracejí jako samoplátci, je pro nás důkazem, že byli s úrovní kurzu spokojeni.

Mgr. Alena Obstová, vedoucí všech 14. letních jazykových kurzů



 Komentáře
1-.-0.2006 04: 0:0: (Jan J. Neumann)letni jazykove kurzy..
Zobrazit všePřidat komentář



Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.