5. ledna 2012

Reakce děkana 2. LF na článek v Deníku E15

Deník E15 zveřejnil 4. ledna 2012 informaci, že Petr Kellner „má lék na rakovinu“ a že si podal návrh na jeho patentovou ochranu. Článek obsahuje několik nepřesností, které ovlivňují jeho celkové vyznění.

Pravdou je, že firma Sotio, založená Petrem Kellnerem v roce 2010, nyní pokračuje ve vývoji protinádorových vakcín pomocí dendritických buněk. V tuto chvíli jsou tyto vakcíny před klinickým zkoušením, které ověří jejich účinnost u pacientů s rakovinou prostaty. Zatím je tedy sice otázkou, zda pacientům budou schopny pomoci, přinejmenším však jejich vývoj přináší další poznatky, které jsou pro léčbu důležité.

Program výzkumu a vývoje těchto vakcín zahájili odborníci z Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy pod vedením prof. Bartůňkové a doc. Špíška a minimálně 9 let je podporován granty ministerstev zdravotnictví a školství. Od roku 2010 se významná část tohoto vývoje skutečně přesunula pod firmu Sotio, která do projektu investovala další prostředky. Podle mých informací projekt nadále řídí prof. Bartůňková a doc. Špíšek, jejich označení za „odborné konzultanty“ mi nepřipadá výstižné. V roce 2008 byl jejich tým odměněn za výsledky tohoto projektu jak cenou na vědecké konferenci fakulty, tak Cenou za tvůrčí počin Fakultní nemocnice v Motole.

Nepředpokládám, že v tuto chvíli lze vyvíjenou technologii chránit patentem. Jakmile by taková situace nastala, očekávám jednání s firmou Sotio, které by univerzitní, státní i soukromé investice do tohoto projektu zohlednilo.

O. Hrušák, děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.