2. září 2004

AKADEMICKÁ PRAHA 2004/2005


CYKLUS POPULARIZAČNÍCH PŘEDNÁŠEK POŘÁDANÝ AKADEMIÍ VĚD ČR A UNIVERZITOU KARLOVOU V PRAZE

Dovolujeme si všechny zájemce srdečně pozvat na zajímavé přednášky významných vědců z Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy v Praze

každou druhou středu v měsíci


od 17:30 do 19:00 h v místnosti 206 budovy AV ČR, Národní 3, Praha 1.



ZÁŘÍ

středa 8. 9. 2004 – MUDr. Jan Kopecký, Fyziologický ústav AV ČR


CO VÍME O REGULACI TĚLESNÉ VÁHY?

Jedním z nejvýznamnějších problémů během vývoje všech živočišných druhů bylo jak přežít dlouhá období bez dostatečného přísunu potravy. Vznikla tak tuková tkáň, orgán specializovaný pro skladování energetických zásob v jejich nejkoncentrovanější podobě, v lipidech. Problémem dnešní společnosti je nadměrné hromadění tělesného tuku. Základním lékem na hubnutí a také jedinou prevencí obezity je a vždy bude omezení jídla a dostatek pravidelného pohybu. Strategie hledání léčiv, které by hubnutí napomáhaly, je zaměřena do třech směrů, kterým se tato přednáška také věnuje.



ŘÍJEN

středa 13. 10. 2004 – Prof. Ing. Zdeněk Pavlík, DrSc. – Katedra demografie a geodemografie PřF UK


DEMOGRAFICKÝ POHLED NA SVĚT

Počet světového obyvatelstva překročil na konci minulého století 6 mld., na počátku měl pouze 1,6 mld.; 1 mld. dosáhl v roce 1820. Z toho je zřejmé, že největší početní růst světového obyvatelstva probíhal ve 20. století s maximálním průměrným ročním přírůstkem 2,1 % v pětiletí 1965-1969. V současné době poklesl tento přírůstek na 1,3 %. Demografická revoluce bude ve světovém měřítku zakončena v tomto století a počet světového obyvatelstva se bude podle současných demografických poznatků stabilizovat na úrovni 9 – 10 mld. osob.



LISTOPAD

středa 10. 11. 2004 – prof. Jan Palouš, Astronomický ústav AV ČR


ASTRONOMIE VČERA, DNES A ZÍTRA

Přednáška se pokouší zachytit podstatné obraty v astronomii na počátku 21. století a zařadit astronomii v České republice do evropského a celosvětového kontextu. Výzkum meziplanetární hmoty úzce souvisí s představami o vzniku sluneční soustavy a jiných planetárních soustav, které jsou dnes objevovány v okolí Slunce. Slunce je blízký termojaderný reaktor a fyzika Slunce je dnes velmi blízko výzkumům z oborů fyziky plazmatu. Astrometrická měření, která se snaží přesně vytyčit naši soustavu souřadnou, současně vedou k systému GPS. Úvahy o vývoji hvězd a galaxií jsou prodlužováním fyzikálních zákonů do té největší laboratoře lidstva, do vesmíru.



PROSINEC

středa 8. 12. 2004 – MUDr. Karel Pacák, DrSc. – I. Lékařská fakulta UK – III. Interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF a VFN


ENDOKRINNÍ HYPERTENZE . VYSOKÝ KREVNÍ TLAK V DŮSLEDKU HORMONÁLNÍ PORUCHY

Hypertenze je jeden z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění včetně cévní mozkové příhody. Většinou se jedná o primární (etiologie neznámá) hypertenzi, ale asi u 5-10% pacientů se vyskytuje hypertenze sekundární. Příčinou sekundární hypertenze je nejčastěji nadměrná nádorová produkce aldosteronu, katecholaminu a glukokortikoidu. V současné době došlo k výraznému zlepšení genetické a biochemické diagnostiky a lokalizace nádorů, které produkují tyto hormony či jiné působky. Léčba je zpravidla chirurgická a při úspěšném odstranění nádoru dochází většinou k úplnému vyléčení pacienta. V přednášce budou uvedeny nové pohledy a postupy, keré vedou k úspěšné klinické,genetické, biochemické a zobrazovací diagnostice těchto onemocnění a jejich léčby.



Informace:Božena Matoulková,Tiskový odbor AV ČR, tel.: 221 403 438,

e-mail: matoulkova@kav.cas.cz

Mgr. Klára Hamanová, Odbor vnějších vztahů UK, tel: 224 491 248,

e-mail: klara.hamanova@ruk.cuni.cz





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.