30. srpna 2004

Buzková chce zavést úlevy pro podniky podporující VŠ do dvou let

PRAHA 31. srpna (ČTK) - Ministryně školství Petra Buzková je přesvědčena o tom, že mají-li být české vysoké školy konkurence schopné, je nezbytně nutné posílit jiné zdroje jejich financování než státní. Jedná se především o podnikatelské úlevy při podpoře vysokých škol.

"To znamená daňové odpisy pro dary a spolupráci podniků s vysokými školami, pobídky pro podniky a podobně. Já bych byla velice ráda, kdyby takovéto věci začaly platit někdy v polovině roku 2005 nebo nejpozději v roce 2006, to znamená s příštím akademickým rokem," řekla dnes v rozhlasové stanici BBC Buzková.

Kromě toho hodlá v rámci reformy vysokého školství zvýšit podporu normativního financování škol, tedy zvýšit příspěvek na jednotlivého studenta. "Já bych si představovala minimálně deset až patnáct procent v průměru pro příští rok," uvedla Buzková.

Cílem reformy vysokých škol je zvýšit jejich kvalitu a konkurenceschopnost v rámci Evropské unie. Vysoké školy se dlouhodobě potýkají s nedostatkem peněz. Kvůli tomu je na řadě z nich například zastaralé vybavení nebo nedostatečně vybavené knihovny. Na to upozorňovali i vysokoškolští studenti v rámci akce nazvané Týden neklidu, kterou uspořádali letos na jaře.

zkr kpe mal






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.