Otevření výstavy Jan Palach ’69 na FF UK

17. ledna 2012

17. 1. 2012; autor: P. K.; rubrika: i-Forum informuje

V rámci vzpomínkového dne děkan Filozofické fakulty UK doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., spolu s ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů Mgr. Danielem Hermanem v pondělí 16. ledna slavnostně zahájili výstavu Jan Palach ’69. Expozice zpřístupněná v prostorách knihovny Filozofické fakulty nás na 20 výstavních panelech seznamuje s životem Jana Palacha a jeho dobou.

„Doufám, že se akademická půda dokáže přihlásit k odkazu Jana Palacha,“ uvedl děkan Michal Stehlík v souvislosti s akademickými svobodami, jež ohrožuje předložený záměr vysokoškolského zákona.

Ředitel ÚSTR Daniel Herman vyjádřil přesvědčení, že poselství Jana Palacha nezevšednělo stejně jako jeho ochota obětovat lidský život pro hodnoty ještě vyšší. „Je velmi potěšitelné, že mladí lidé mají zájem tuto štafetu nést dál. Prostor svobody, který máme, je opravdu pouze prostorem, a je důležité ho vyplnit pozitivně a konstruktivně. K tomu Jan Palach svým činem vybízel, aby společnost neupadla do děsivé mrtvolné letargie,“ zdůraznil.

Na přípravě výstavy se kromě Studentské rady podílelo Národní muzeum, Archiv bezpečnostních složek a Ústav pro studium totalitních režimů. Expozice vznikla jako součást projektu u příležitosti 40. výročí upálení Jana Palacha v roce 2009 a jejími autory jsou historik Ústavu pro studium totalitních režimů PhDr. Petr Blažek, Ph.D., novinář Patrik Eichler a Jakub Jareš.

Vstup na výstavu je do 21. února 2012 zdarma.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.