Na antropologickou konferenci přijeli badatelé z Polska, Slovenska i z Lucemburska

10. února 2012

10. 2. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

Desítky přednášejících i posluchačů se sešly na dvoudenní mezinárodní konferenci Význam a pozice menšinových etnických skupin v interkulturním prostředí, která začala ve čtvrtek 9. února. Setkání uspořádala Fakulta humanitních studií UK a vystoupila na ní řada domácích i zahraničních odborníků.

Konferenci ve čtvrtek ráno zahájil proděkan fakulty PhDr. Marek Skovajsa, M.A., Ph.D. O tématu solidarity pak jako první přednášející promluvil proděkan doc. PhDr. Zdeněk Pinc. „Položil jsem si otázku, jestli má solidarita meze,“ ptal se na začátku svého příspěvku docent Pinc a pokračoval o problematice života společnosti na příkladu „české kotliny“, kde se potkávaly a potkávají různé národnostní skupiny. „Dnes mluvíme s polskými bratry anglicky, abychom překlenuli jazykové rozdíly,“ povzdychl si proděkan Pinc nad tím, že v současné době polštině rozumí stále méně Čechů.

Po Pincovi vystoupil s přednáškou „Multikulturalismus versus nová homogenita. Případy Chorvatska a Bosny a Hercegoviny“ profesor Waldemar Kuligowski z Univerzity Adama Mickiewicze v Poznani, který se v reakci na Pincův příspěvek ptal, zda má mluvit anglicky, jak původně plánoval, nebo raději polsky. Posluchači jednoznačně souhlasili s polštinou.

Na konferenci vystoupila nebo vystoupí řada osobností jak z domácí Univerzity Karlovy, tak z Akademie věd ČR či dalších tuzemských vzdělávacích či vědeckých institucí. Kromě nich však na shromáždění přijela i početná delegace ze zahraničí – především z Polska a ze Slovenska.

Ve čtvrtek a v pátek se má na mezinárodním setkání uskutečnit na čtyřicet přednášek. Organizátoři z řad pracovníků Fakulty humanitních studií pak příspěvky z konference chtějí vydat jako soubornou publikaci.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.