23. února 2012

RVŠ je nespokojená s nedostatkem informací o výhledu financování

23. 2. 2012; rubrika: i-Forum informuje

Informace o zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 23. února 2012 a hlavní přijatá usnesení

  1. Zprávy z užšího předsednictva Rady VŠ

    Předseda Rady VŠ doc. Fischer informoval o jednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PSP ČR, které se uskutečnilo dne 7. února 2012. Zároveň informoval o své účasti na 114. zasedání České konference rektorů, které se uskutečnilo ve dnech 16. – 17. února 2012. Prezentoval vývoj rozpočtu vysokých škol v letech 2009 – 2012 včetně srovnání průměrných nákladů na studenta vysoké školy a studenta v regionálním školství. Zatímco průměrné neinvestiční náklady na studenta mezi roky 2009 – 2012 vzrostly podle oboru a typu školy o šest až jedenáct procent, ve vysokém školství o šestnáct procent poklesly.

    Místopředseda Rady VŠ prof. Čechák informoval o veřejném slyšení výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, které se uskutečnilo dne 7. února 2012.

    Usnesení:

    Předsednictvo Rady VŠ vyjadřuje nespokojenost s nedostatkem informací o reálném výhledu financování, který výrazně zvyšuje nedůvěru mezi vysokými školami a státem nejen v oblasti připravované legislativy.


  2. Zprávy ze studentské komory Rady VŠ (dále SK RVŠ)

    Předseda SK RVŠ Mgr. Jašurek informoval o schůzce zástupců SK RVŠ s poslanci TOP09, která se uskutečnila dne 1. února 2012, a na které proběhla diskuse o věcných záměrech zákonů (dále VZZ). Došlo ke shodě v následujících bodech:

    - není vhodné zavádět školné (podle TOP 09 nejdřív v roce 2015)

    - není důvod omezovat účast studujících v akademických senátech

    - VZZ FPS je nepřipravený

    Mgr. Jašurek dále informoval o jednání s představiteli MŠMT o VZZ FPS. Proběhla diskuse o jeho současné podobě. Dohodli se na dalším jednání.

    Mgr. Jašurek zmínil hlavní body jednání 2. schůze SK RVŠ:

    - SK RVŠ podpořila připravované akce na vysokých školách, které mají za cíl informovat veřejnost o dopadu připravovaných reforem a vyjádřit odmítavý postoj akademických obcí k nim

    - SK RVŠ podpořila Prohlášení iniciativy Za svobodné vysoké školy

    - SK RVŠ vyzvala MŠMT, aby bez průtahů vydalo rozhodnutí týkající se žádosti ZČU o prodloužení akreditace oboru Právo a právní věda. SK RVŠ také zdůraznila potřebu zajištění možnosti pokračovat ve studiu pro stávající studenty a studentky FPR ZČU, stejně jako hledání systémového řešení takových situací do budoucna.

    Usnesení:

    Předsednictvo Rady vysokých škol vzalo na vědomí zprávy o činnosti Studentské komory Rady vysokých škol.

  3. Problematika Fondu rozvoje vysokých škol

    Předseda Fondu rozvoje vysokých škol (dále FRVŠ) doc. Zemánek přednesl návrh na změnu Statutu FRVŠ. Informoval o materiálu vypracovaném na MŠMT: "Podpora rozvoje vysokých škol ze státního rozpočtu v kontextu změn financování veřejných vysokých škol po roce 2013 - strategický výhled".

    Usnesení:

    Předsednictvo Rady VŠ schvaluje změnu Statutu Fondu rozvoje vysokých škol.

    Předsednictvo Rady vysokých škol ukládá pracovní komisi ekonomické, pracovní komisi pro strategii a rozvoj ve VŠ a V FRVŠ, aby připravili do 15. března 2012 stanovisko k materiálu MŠMT "Podpora rozvoje vysokých škol ze státního rozpočtu v kontextu změn financování veřejných vysokých škol po roce 2013 - strategický výhled".

  4. Stav projednávání věcných záměrů zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům

    Předseda legislativní komise Rady VŠ JUDr. Hodulík informoval o posledním vývoji projednávání VZZ VS a VZZ FPS.

doc. Ing. Jakub Fischer, Ph.D., předseda RVŠ





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.