28. února 2012

Důležitější než matematika je racionální myšlení

28. 2. 2012; autor: P. K.; rubrika: i-Forum informuje

Špičkové vzdělání a převážně absolventi MFF UK stojí za úspěchem největší české firmy obchodující s cennými papíry. Na včerejší přednášce v budově matematické sekce MFF UK to řekl její zakladatel Mgr. Karel Janeček, MBA, Ph.D. Úspěšný absolvent matfyzu přednášel a diskutoval o matematice a svém podnikání téměř dvě hodiny. Akci pořádala v rámci oslav 60. výročí založení fakulty studentská organizace Charles University in Prague Chapter of SIAM.

Jedním z klíčů k úspěchu je podle Karla Janečka schopnost stavění mostu mezi matematickými teoriemi a reálným světem. Většina matematiků není podle něj schopna vidět souvislosti a žijí v reálném světě, zatímco ve své hlavě mají svět teoretický. „To, co jsme dokázali, je stavět most, umět vidět vztah mezi teorií a aplikací. Intuitivně vědět, jak svět funguje, a umět ho nějakým způsobem matematicky namodelovat,“ uvedl Janeček.

Za úspěchem firmy RSJ Invest jsou ovšem nejen vývojáři, IT, matematici a tradeři, ale i flexibilita, minimální byrokratická zátěž pro pracovníky. „Snažíme se pracovat co nejlépe, co nejrychleji a co nejefektivněji. Nejlépe ale neznamená na sto procent úplně správně, protože pokud by to bylo na sto procent, byli bychom pomalí. To znamená, že každý okamžik musíme mít kontrolu mezi rychlostí a pečlivostí,“ přiblížil studentům a pedagogům systém rozhodování firmy, kde rozhodují milisekundy.

Matematika není podle Janečka nejdůležitější – nejdůležitější je racionální myšlení. Schopnost konstruktivního a zároveň kritického myšlení, a to nejen v matematice, ale i ve společnosti, abychom si, jak říká, nenechali nakukat úplně cokoli, i když to nemá smysl. Právě manipulace lidí, aby si brali půjčky, které nejsou potencionálně schopni splatit, patřila podle Janečka mezi příčiny vzniku finanční krize. „Žití na dluh známe v Americe u domácností, v Evropě je to žití na dluh vlád. To souvisí s morálním hazardem, se kterým se setkáváme dnes a denně.“

Při zodpovídání otázek z publika se Karel Janeček vyjádřil i ke svému boji proti korupci. „V této zemi je zkorumpované všechno, tady si můžete koupit policii, soudy, všechno. Člověk, který nemá peníze, nemá šanci. Je to daleko horší, než jsme si mysleli. Je potřeba něco dělat a na základě vývoje jsem přesvědčen, že jediná možnost, jak společnost vylepšit a spravit, je, že musí přijít skoková změna. Není možné, abychom z marasmu vypluli jednoduchým způsobem,“ povzdechl si matematik a podnikatel.



Mgr. Karel Janeček, MBA, Ph.D.

Absolvoval obor matematika a teorie pravděpodobnosti na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Titul MBA získal na Bradly University a doktorský na Carnegie Mellon University v americkém Pittsburghu. Jako vědecko-výzkumný pracovník pracoval rovněž v Rakouské akademii věd. V roce 1995 založil společnost RSJ Invest, která poslední tři roky podporuje vědu a výzkum.

Více na I-Foru

Dar společnosti RSJ české vědě umožní realizaci mimořádného projektu v oblasti aplikované matematiky

RSJ Invest podepsal s MFF UK darovací smlouvu na vědecký grant

Mladí ekonomové UK získali peníze na výzkum

 Charles University in Prague Chapter of SIAM   je uskupení studentů a odborné veřejnosti se zájmem o aplikovanou matematiku, které si klade za cíl zejména propagovat aplikovanou matematiku a posílit spolupráci mezi studenty navzájem jakož i mezi studenty a odbornou veřejností. Stejně jako téměř 100 dalších Chapters of SIAM funguje pod hlavičkou organizace SIAM  ( Society for Industrial and Applied Mathematics) a její chod je zajišťován z velké části studenty za pomoci dvou rádců, tzv. advisors z akademické obce. Advisors Charles University in Prague Chapter of SIAM jsou prof. Josef Málek a prof. Zdeněk Strakoš.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.