1. března 2012

„Dobeše do koše!“ křičeli studenti

Foto Jakub Plíhal

Nespokojení vysokoškoláci se včera sešli na pražském Palachově náměstí, aby následným pochodem k Úřadu vlády protestovali proti chystaným reformám vysokých škol. Studentské shromážnění, které podle některých odhadů čítalo až 10 tisíc účastníků, bylo největší od sametové revoluce. Demonstranty na počátku oslovili řečníci z různých českých univerzit v čele s prorektorem Karlovy univerzity Stanislavem Štechem.

Dav se poté od Rudolfina vydal okolo budovy právnické fakulty přes Mánesův most až k Úřadu vlády. Účastníci byli převážně studenti a akademici ze všech pražských vysokých škol, nejméně jich podle organizátorů dorazilo z VŠE

Pochod v některých fázích měřil i stovky metrů a odehrál se bez jakýchkoliv incidentů. Demonstranti křičeli hesla namířená zejména proti ministru Dobešovi, jako „Dobeše do koše!“ či „Vzdělání nedáme!“. Kritice neunikl ani prezident Václav Klaus, který se negativně vymezil vůči studentským protestům. Nápaditá byla i hesla transparentů jako „Bohaté rodiče do každé rodiny“ nebo „Vzdělání není byznys!“. Celému průvodu dominovala figurína ministra Dobeše jako krále Ubu v životní velikosti. Protestující se na závěr shromáždili před budovou vlády, kde znovu přednesli své požadavky a někteří dokonce cinkali klíči. Studenti doufali, že předsta vitelé vlády vyjdou a zač nou s nimi diskutovat, ale dveře Strakovy akademie zůstaly zavřené. Nahlášený pochod tak organizátoři asi v jednu hodinu odpoledne rozpustili s pohružkou, že pokud se reformní návrhy ne změní, budou v demonstracích pokračovat.  


JAKUB PLÍHAL

Článek převzat se svolením FSV UK





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.