7. března 2012

Kam na Jeden svět? Na Univerzitu Karlovu!

7. 3. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

I na Univerzitě Karlově poběží festival filmů s lidskoprávní tematickou Jeden svět. Vybrané dokumenty tentokrát se zaměřením na „Protesty, nepokoje, revoltu“ mohou zájemci zhlédnout na Fakultě humanitních studií a na Přírodovědecké a Filozofické fakultě od pondělí 12. března 2012.

„Akci podporujeme, protože má podle nás smysl přinášet studentům filmy o aktuálních tématech, informovat je a dávat prostor pro diskuzi. Přírodovědecká fakulta a fakulty jí sousedící jsou dle našeho mínění dobrou diváckou základnou, kde jsou promítání zpestřením studentského dění. Zároveň je pro nás organizace této akce příležitostí k tomu zkusit si něco nového,“ vysvětlila organizátorka promítání na Přírodovědecké fakultě Jana Dobešová.

Zájemci se mohou přijít podívat třeba na film Kdo zabil Natašu?, který sleduje příběh novinářky Nataši Estemirové. Někdo ji v Čečensku navždy umlčel kulkou z pistole poté, co publikovala sérii článků o brutalitě režimu Ramzana Kadyrova, jehož do čela Čečenska dosadil Vladimir Putin. Vzhledem k současným událostem, tedy znovuzvolení Vladimira Putina prezidentem Ruské federace, je toto téma obzvlášť aktuální. Dokument mohou zájemci zhlédnout v rámci festivalu na Fakultě humanitních studií v Jinonicích, kde ho okomentují i zástupci organizace Člověk v tísni, nebo ve studentském klubu K4 v centru Prahy v Celetné ulici.

Jasmínové revoluci se zase věnuje švédský téměř hodinový dokument Nedáme se umlčet, který poběží v pondělí ve Velké geologické posluchárně Přírodovědecké fakulty. Následovat bude i tematická diskuse.

Ve středu 14. března okomentuje Mgr. Arnošt Novák z katedry sociální a kulturní ekologie FHS film Nový svět, který sleduje počínání stejnojmenné iniciativy, jež vznikla v estonském Tallinu a jejímž cílem je bojovat proti narůstající automobilové dopravě ve městě. Skupina svým bojem za zlepšení životního prostředí inspirovala obyvatele i dalších estonských měst a nyní může díky dokumentu působit i na další státy.

Na festivalu v rámci univerzitních promítání poběží i české filmy. Spolupředseda Akčního spolku nezaměstnaných Tomáš Vokoun okomentuje v pondělí 12. března v Jinonicích „lovestory“ Davida Vondráčka Láska v hrobě. Příběh sleduje pár bezdomovců, který se usídlil v hrobce na opuštěném německém evangelickém hřbitově v pražských Strašnicích.

O tom, co se dělo 1. máje roku 2011 v Brně, se divák dozví ze snímku Film jak Brno, který pod vedením zkušeného dokumentaristy Víta Klusáka zfilmovalo šest studentů FAMU. Každý svým způsobem zachytil blokádu neonacistického prvomájového pochodu. Film poběží ve Velké geologické posluchárně PřFv úterý 13. března a opět jej doplní diskuse.

Filmová promítání jsou otevřená jak studentům, tak i široké veřejnosti. Jejich výhodou navíc je, že za jedno představení divák zaplatí 50 Kč, tedy méně než ve festivalových kinosálech.

Fakulta humanitních studií, U Kříže 8, Praha 5 – Jinonice, místnost Y1036 (přízemí)

  • pondělí 12. března 20.00, Láska v hrobě

  • úterý 13. března, 20.00, Kdo zabil Natašu?

  • středa 14. března, 20.00, Nový svět

Přírodovědecká fakulta, Albertov 6, Praha 2, Velká geologická posluchárna

  • pondělí 12. března 18.30, Nedáme se umlčet

  • úterý 13. března 18.30, Film jak Brno

  • středa 14. března 18.30, Běloruský sen

Filozofická fakulta, Celetná 20, Praha 1, Studentský klub K4

  • pondělí 12. března 18.00, Mrtvá trať

    pondělí 12. března 20.00, Kdo zabil Natašu?

  • úterý 13. března 18.00, Běloruský sen

    úterý 13. března 20.00, Nedáme se umlčet

  • středa 14. března 18.00, Punk in Africa

    středa 14. března 20.00, Dopisy z Íránu





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.