7. března 2012

Andrej Babiš: Nechápu, proč ministr není schopen se s akademickou obcí domluvit

7. 3. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

Na stovku posluchačů přilákala na Právnickou fakultu přednáška majitele holdingu Agrofert Andreje Babiše. Setkání s významným tuzemským podnikatelem zorganizoval v úterý 6. března Spolek českých právníků Všehrd. Babiš bez okolků se studenty velmi živě diskutoval o problémech české společnosti a především o korupci v byznysu.

Název přednášky Legislativní mantinely korupce v byznysu a politice vytyčil téma i celé debaty. „V našem státě máme spíš mantinely pro to, aby se korupce podporovala,“ nezačal příliš pozitivně své vystoupení Andrej Babiš. „My jsme jako firma rostli velice rychle. Přesto jsme ale nastavili speciální systém, kdy kontrolujeme především účetnictví. Zavedli jsme interní audit a takzvaný complaint, prostřednictvím kterého si mohou lidé stěžovat, přijdou-li na něco podezřelého. Zřídili jsme také linku ‚Tell us‘, na níž mohou zaměstnanci upozorňovat na veškeré nešvary ve firmě, nejenom na korupci,“ nastínil fungování podniku.

Babiš velmi kritizoval zkorumpovanost české policie a justice. „U nás v byznysu to není jenom o korupci, ale také o vymahatelnosti práva. Chcete podnikat slušně, ale občas se stane, že vám někdo nezaplatí. Když se pak snažíte domoci svých práv, je to velký problém,“ podotkl. „Navíc u nás podniká řada lidí, kteří zbankrotují, a přesto dál podnikají,“ podivoval se a poukázal na příklad Bavorska, kde zkrachovalý podnikatel přijde o licenci, a dokud se nevypořádá se svými dluhy, nemůže rozjet další obchody.

V debatě došlo i na problematiku školství, kdy Babiš poukazoval na to, že v zemi přibývá vysokoškoláků na úkor mizících učňovských oborů. „Celý Agrofert je o lidech, potřebujeme mladé schopné lidi. Asi si budeme muset založit vlastní učňovské školy,“ zamýšlel se Babiš.

Studenty také v návaznosti na Týden neklidu zajímal jeho postoj k zavádění školného. „Nemyslím si, že by mělo být zavedeno školné. Nechápu, proč není ministr školství schopný se s akademickou obcí domluvit,“ kroutil hlavou Babiš a dotazoval se, proč je v České republice tolik soukromých vysokých škol. „Je to skvělý byznys. To také nemá daleko ke korupci,“ uzavřel své rozvahy nad terciárním vzděláváním.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.