9. března 2012

Story Factory zná vítěze

9. 3. 2012; autor: red.; rubrika: i-Forum informuje

Sakra!, Blbost, Nepříjemná zkušenost, Nepřínosná zkušenost a Hey, Charlie!. Názvy oceněných vítězných animovaných videí v soutěži Story Factory, jejíž druhý ročník organizovala Matematicko-fyzikální fakulta UK ve spolupráci s neziskovou organizací Generation Europe a se Studii nových médií FF UK, napovídají, že autory jsou středoškoláci.

„Letos jsme neudělili první místo, protože to bylo velmi nerozhodné. Váhali jsme mezi všemi pěti,“ dodává k rozhodnutí jedenáctičlenné komise Mgr. Cyril Brom, Ph.D.. Do druhého ročníku se přihlásilo celkem 11 dvou- až tříčlenných týmů, které s pomocí aplikace StoryFactory vytvořily krátkou zábavnou animovanou scénku v délce do pěti minut.

Zleva: Autoři vítězných videí: Nepřínosná zkušenost a Sakra!

Všech pět oceněných videí postupuje automaticky do soutěže červnového FilmFestu, přičemž první a druhé místo a vítěz kategorie Chyba v programu mají zajištěné místo rovnou ve finále.

„Ve škole jsme dostali diáře od Evropské unie, kde byla tato soutěž uvedená, tak jsme si řekli, proč to nezkusit,“ řekl i-Foru Tomáš Krauz, spoluautor vítězného videa Sakra!. „Když jsme se dozvěděli, že postupujeme do finále FilmFestu, tak nás to potěšilo, ale předtím film určitě předěláme podle komentářů poradců a také my jsme si našli chyby.“

„I my máme v plánu předělat, zvuky o kterých se mluvili. Zvuků jsme si všimli, ještě než jsme to poslali do soutěže, ale nechtělo se nám to předělávat,“ sdělil autor druhého vítězného filmu ze střední školy v Uherském Hradišti.

„Když jsme připravovali grafiku, tak ji Edita Dufková pomáhala testovat a nakonec řekla, že by bylo dobré, pokud by se udělalo něco jako StoryFactory,“ uvedl Cyril Brom ke vzniku aplikace StoryFactory. Ta je výsledkem propojení – počítačových her a umělé inteligence pro hry – předmětů vyučovaných na MFF.

V minulosti na katedře vznikla ve spolupráci s FF UK již týmová hra o řízení Evropské unie. Hráčům napomůže nahlédnout do rozpočtu Evropské unie evropa2045.cz. V přípravě jsou i další výukové hry, které vznikají rovněž ve spolupráci s FF UK.

Mgr. Cyril Brom, Ph.D.


Výsledky:

1.–2. místo

1.–2. místo

3. místo

Marek Sikora, Radim Čagánek

Nepřínosná zkušenost (3:15)

Tomáš Krauz, Vojta Štochl

Sakra! (2:45)

Stanislav Matoušek, Martin Hofman

Nepříjemná zkušenost (3:23)

4. místo

5. místo

Kategorie Chyba v programu

Tereza Vágnerová, Maria Lebeděva, Petra Polcarová

Hey, Charlie! (4:50)

Jan Zatloukal, Tomáš Řezáč

Blbost (4:50)


Jan Zatloukal, Tomáš Řezáč

Mimořádnou cenu týmu získalí: Stanislav Matoušek, Martin Hofman

Cenu za nejkreativnější počin převzaly: Tereza Vágnerová, Maria Lebeděva, Petra Polcarová

Autoři aplikace StoryFactory

Programování: Michal Bída, Markéta Popelová, Jan Havlíček, Jan Vyhnánek, Martin Dekar, Lucie Kučerová (Matematicko-fyzikální fakulta UK v Praze)

Grafika, animace: Zbyněk Krulich (Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze), Michal Červenka (Institut intermédií, FEL ČVUT v Praze), Ivor Diosi

Technická supervize: Michal Bída, Cyril Brom

Design aplikace: Edita Dufková, Cyril Brom

Produkce: Petr Jakubíček, Lenka Petýrková (Generation Europe ČR), Michaela Buchtová (Filozofická fakulta UK v Praze)







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.