Studenti práv rekonstruovali proces s letcem Bryksem

21. března 2012

Další fotografie

21. 3. 2012; autor: Lucie Kettnerová, fotografie: Jiří Nedvěd; rubrika: Studenti

V sobotu 25. února byl obžalován válečný letec Royal Air Force Josef Bryks... Závěr festivalu Mene Tekel patří již tradičně rekonstrukci politického procesu, který se odehrává v prostorách Porotní síně Vrchního soudu na pražské Pankráci. Na přípravě a následném veřejném předvedení v rámci netradičního studijního programu Právnické fakulty UK již čtvrtým rokem participují prof. JUDr. Jan Kuklík, studenti Právnické fakulty UK a ředitel projektu Mene Tekel Mgr. Jan Řeřicha. 

Major Josef Bryks (1916–1957) za okupace pomáhal organizovat útěky československých pilotů do Polska a v roce 1940 sám uprchl do zahraničí. Sloužil u stíhací peruti RAF, po sestřelení v roce 1941 se pokusil několikrát uprchnout z německého zajateckého tábora. Za své statečné činy byl vyznamenán mj. Řádem britského impéria.

Po únorovém puči byl major Bryks zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k 10 letům těžkého žaláře. Následovalo věznění na Borech, v Mladé Boleslavi, Opavě, v Leopoldově a na Jáchymovsku.  Zde také Josef Bryks ve svých 41 letech zemřel na rozsáhlý infarkt. 

Hlavní postavu Josefa Brykse ztvárnil herec Pavel Nečas z Divadla Na Fidlovačce, ostatních rolí se jako obvykle ujali sami studenti, budoucí právníci.

Jménem republiky.

Státní soud v Praze oddělení V. po hlavním přelíčení provedeném ve dnech 11.–12. května 1950 na komisi v Plzni uznal t a k t o p r á v e m:

Obžalovaní: Čeněk PETELÍK (strážmistr SVS), Václav ZACH (mladší strážmistr SVS), Josef TENK (strážmistr SVS), Stanislav BROJ (bývalý poslanec), Karel PRAŽÁK (bývalý předseda senátní zemského soudu v Praze), Jan PROKOP (bývalý štábní kapitán), Josef BRYKS (bývalý major) a další

j s o u v i n n i , ž e

v létě a na podzim 1949 v trestnici pro muže na Borech v Plzni obžalovaní Petelík, Zach, Tenk, Vránek, Bumba a Vaněk jako členové SVS, obžalovaní Broj, Pražák, Prokop, Bryks, Doubek, Deči, Pelich a Černý jako trestanci odsouzení státním soudem pro těžké politické delikty, za zvláště přitěžujících okolností se navzájem spolčili, aby se pokusili zničit a rozvrátit lidově demokratické zřízení, společenskou a hospodářskou soustavu republiky, zaručené ústavou.

T í m s p á c h a l i :

Obžalovaní Petelík, Zach, Tenk, Broj, Pražák, Prokop, Bryks, Doubek, Deči, Pelich a Černý:

Zločin velezrady podle § 1 odst. 1 lit. C, a podle § 37 zák. čís. 231/48 Sb.,

a o d s u z u j í s e z a t o

obžalovaní Petelík, B roj a Černý k trestu s m r t i ,

obžalovaní Zach a Deči k těžkému žaláři n a d o ž i v o t í ,

obžalovaní Tenk, Pražák a Pelich, Prokop a Bryks k těžkému žaláři na 20 /dvacet/ let, zostřenému čtvrtletně jedním tvrdým ložem.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.