22. března 2012

Cenu Randovy nadace získala absolventka Právnické fakulty UK

22. 3. 2012; autor: P.K.; rubrika: i-Forum informuje

Magistra Dominika Takáčová obstála v tvrdé konkurenci 40 přihlášených prací a stala se nositelkou Ceny Randovy nadace  za vynikající diplomovou práci z oblasti soukromého práva na téma Odpovědnost v právu: teoretická a komparativní analýza prosté ekonomické škody. Další dvě ceny za výjimečné závěrečné práce putují do Plzně a Olomouce.

Shromáždění u příležitosti vyhlášení 6. ročníku Ceny Randovy nadace, které se uskutečnilo v zaplněném Vlasteneckém sále Karolina, moderoval Adam Vojtěch, starosta Spolku českých právníků Všehrd. Zástupce největšího právnického spolku v úvodu shrnul úspěšnou činnost Randovy nadace a Všehrdu v uplynulém roce a předal slovo zástupkyni vedení pražské právnické fakulty.

„Podpora mladých právníků a oceňování jejich prací je zejména v dnešní době významným povzbuzením pro jejich další činnost,“ uvedla ve svém docentka JUDr. Věra Štangová, CSc. Podle nositelky titulu Právník roku 2011 v oboru pracovního práva jsou právě slavnostní shromáždění spojené s předáváním Ceny Randovy nadace výjimečnou příležitostí k setkávání právníků různých generací a povolání.

Slavnostního vyhlášení se účastnila řada významných osobnosti. Přítomni byli například prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc., děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy, prof. JUDr. Václav Pavlíček, CSc., dr. h. c., prof. JUDr. Pavel Šturma, DrSc., doc. JUDr. Hana Marková, CSc., JUDr. Vlasta Formánková, ústavní soudkyně, JUDr. Hynek Brom, 1. místopředseda ÚOHS či senátor Mgr. Miroslav Nenutil.

Jako téma slavnostní přednášky šestého ročníku udílení ceny zvolil člen rekodifikační komise JUDr. Petr Bezouška koncepci rekodifikace soukromého práva. Nový občanský zákoník, který byl dnes pod symbolickým číslem 89 publikován ve Sbírce zákonů, má podle Bezoušky snahu rozejít se s posledními zbytky totalitárního zákonodárství. „Běžný člověk nepozná, že začal platit nový občanský zákoník, běžný člověk bude dál žít podle svého zdravého rozumu, podle toho, co pochytil od svých rodičů, známých, podle toho, jak se běžně v jeho obci chovají jiní,“ uvedl člen Legislativní rady vlády ČR.


Adam Vojtěch, starosta spolku Všehrd


JUDr. Věra Štangová, CSc.


JUDr. Petr Bezouška


Zleva ocenění: Mgr. Jan Kober, Mgr. Rudolf Schichor a Mgr. Dominika Takáčová a partner PRK Partners Mgr. Robert Němec

Nositeli ceny Randovy nadace se letos stali:

Dominika Takáčová, Praha

Odpovědnost v právu: teoretická a komparativní analýza prosté ekonomické škody

Jan Kober, Plzeň

Jméno jako objekt soukromého práva


Rudolf Schichor, Olomouc

Náhrada škody ve sportu

Čerstvá nositelka právnického ocenění Dominika Takáčová nám prozradila, jak zvolila téma své vítězné práce: „Rozhodla jsem se vybrat si toto téma jako diplomovou práci během Erasmu. V Holandsku jsem měla možnost studovat obor, který s tím souvisel, a zjistila jsem, že je to pojem, který je v zahraničí dobře teoreticky rozpracován, ale u nás nikoli. Velice si vážím podpory, kterou mi poskytl můj vedoucí diplomové práce docent Zdeněk Kühn.“


Zleva: Eva Nekvasilová, tajemnice Randovy nadace, doc. JUDr. Věra Štangová, CSc., Thomas Hrubý, člen správní rady Randovy nadace, držitelé ocenění ceny Randovy nadace: Mgr. Jan Kober, Mgr. Rudolf Schichor a Mgr. Dominika Takáčová, dále Mgr. Robert Němec, LL.M., partner PRK Partners, Ing. Hana Bakičová, členka správní rady Randovy nadace, Adam Vojtěch, člen správní rady Randovy nadace a starosta Spolku českých právníků Všehrd a Mgr. Jakub Lichnovský, člen správní rady Randovy nadace a partner PRK Partners



Ceny Randovy nadace

Randova nadace při Spolku českých právníků Všehrd vypisuje v rámci programu podpory rozvoje právní vědy a talentovaných studentů právnických fakult v České republice za laskavé podpory advokátní kanceláře PRK Partners, s. r. o., Cenu Randovy nadace za vynikající diplomovou práci z oboru obchodního práva a příbuzných oborů. Cena je dotována celkovou částkou až do výše 50 000 Kč.

Více o udílení ceny v roce 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.