26. března 2012

Na Albertově se vylíhnul Bert. Přírodovědci si začali vydávat fakultní časopis

26. 3. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: Studenti

Nejen v odborných knihách, ale také v novém vlastním časopise – i když zatím jen na internetu – si mohou od začátku března listovat přírodovědci. Pod názvem Bert ho začala vydávat skupina studentů Přírodovědecké fakulty UK.

„Dělala jsem časopis už na gymnáziu. Když se potom na podzim na internetu objevil dotaz, jestli by někdo nechtěl začít dělat fakultní časopis, neváhala jsem,“ nastiňuje zrod nového periodika jeho šéfredaktorka a studentka biologie Linda Vlčková.

Vznik časopisu byl pozvolný. Od podzimu se skupina asi deseti studentů, kterým se líbil nápad vytvářet vlastní periodikum, začala scházet a plánovat, jak by mohlo vypadat a o čem by měli jeho autoři psát. Experimentální číslo, jak o něm mluví šéfredaktorka, přišlo na svět na začátku března. Zatím je k přečtení jen v internetové podobě, ale redakce se jeho tištěné podobě nevyhýbá. „Chceme uspořádat mezi lidmi z fakulty anketu, abychom zjistili, jestli by měli zájem i o tištěnou verzi. Většina z nás má raději papírové časopisy než internetové. Na druhou stranu by to pak musel být placený časopis, a nedostal by se tím pádem k tolika lidem,“ uvažuje šéfredaktorka.

Otevíracím tématem prvního čísla bylo Sci-fi a biologie, kde autorka článku Julie Nováková upozorňuje, že v žánru sci-fi nemá dominantní postavení jen fyzika, matematika nebo moderní technologie, ale také biologie. Časopis zaznamenává aktuální dění na fakultě, úspěchy ve výzkumu jejích členů a věnuje se také Týdnu neklidu, v jehož rámci se konala Noc univerzit, na níž vystoupila i řada členů PřF UK.

V úvodníku prvního čísla vyzvala Linda Vlčková čtenáře, aby do redakce zasílali nápady, co by si v časopise rádi přečetli a co by se na něm mělo změnit. „Přišla nám spousta ohlasů a nápadů. Některé z nich jsme zpracovali, objeví se asi už v následujícím čísle,“ přikyvuje šéfredaktorka. Časopis zatím bude vycházet jako dvouměsíčník, takže si na něj čtenáři budou muset počkat až do května. „Musíme mít také čas na studium. Zatím bychom asi nestíhali, kdyby měl vycházet častěji,“ krčí rameny.

Nápad studentů vydávat fakultní časopis se velmi líbil i proděkance pro studium doc. RNDr. Dagmar Dzúrové, CSc. „Pojetí, grafika a obsah elektronického časopisu mne hned zaujaly. Pestrá skladba článků, od Sci-fi v biologii, přes Přijďte si zahrát o kredity až třeba po Zajímavosti ve vědě svědčí o touze studentů přírodovědy po poznání a radosti z objevování. Záměr vydávat studentský časopis dokládá schopnost a možná i potřebu komunikovat, sdílet zkušenosti a poznání s ostatními, medializovat objevené. Studentům fandím! Pevně doufám, že nezůstane pouze u jednoho zajímavého čísla a časopis Bert obohatí život fakulty o další mediální dimenzi,“ usmívá se docentka Dzúrová.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.