28. března 2012

Studentka-vozíčkářka bydlí v nově zřízeném pokoji č. 007

28. 3. 2012, autor: FTVS, rubrika: Studenti se speciálními potřebami

Od letního semestru funguje na kolejích Fakulty tělesné výchovy a sportu UK speciální pokoj pro vozíčkáře. Je samozřejmě bezbariérový a nachází se v přízemí fakultní koleje, která je ve školním areálu v Praze 6 – Veleslavíně.

Specialitou pokoje je především sociální zařízení a sprchový kout, který je vybudován s ohledem na specifické potřeby vozíčkářů. Součástí je také praktická zatahovací stěna, která od sebe odděluje pokoj a koupelnu. Rozměr pokoje je zhruba dvacet metrů čtverečních, měl by tedy být dostatečně veliký i pro pohyb na vozíčku. Shodou okolností má pokoj kuriózní číslo 007, tedy číslo známého agenta Jamese Bonda.

Pokoj už má také svého prvního nájemníka – či spíše nájemnici. Je jím někdejší a zároveň současná pětadvacetiletá studentka fakulty. Na FTVS původně studovala obor Ortotik-protetik, v závěru bakalářského studia v roce 2010 však utrpěla na kole vážný úraz a od té doby se pohybuje na vozíčku. V nynější době je účastnicí přípravného kurzu tzv. nultého ročníku oboru Management tělesné výchovy a sportu.

Fakulta už delší dobu uvažovala o zřízení pokoje pro tělesně postižené a finálním impulzem se stal právě případ této studentky.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.