Zapomeňte na jarní únavu. Energii dobijte v pučící botanické zahradě

6. dubna 2012

6. 4. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

Koberce modrých, žlutých a bílých jarních květů, zpívající ptáci i tropy uprostřed samého centra Prahy. To vše nabízí jarní Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UK Na Slupi. Přijďte o víkendu načerpat energii do přírody v srdci metropole nebo si v pracovní den o polední pauze odpočinout procházkou v zahradním parku, vstup je tam zdarma. Na rodinné vstupné do skleníku stačí jen 125 korun.

Při procházce po venkovní části zahrady návštěvníci mohou spatřit na tři tisíce druhů rostlin typických pro středoevropskou přírodu. Vypraví se tak třeba na ‚Karlštejn‘, tedy do skalkové zahrady vybudované z vápence dovezeného z Českého krasu. Obzvlášť děti zase baví prozkoumávat speciální geologickou sekci, tedy vzorky hornin zaznamenávající vývoj Českého masivu. Lidé se tak mohou seznámit s historií naší krajiny více než 600 milionů let starou.

Venkovní expozice zahrady je v tomto období skutečně v rozkvětu. Pozorný návštěvník při svém putování parkem může narazit na právě kvetoucí rostliny s poetickými názvy: ladoňka zářící, devětsil lékařský, křivatec žlutý, koniklec velkokvětý nebo zapalice žluťuchovitá.

Dobrodruhy mohou nalákat skleníky plné exotiky. Centrální skleník ovládají cykasy a palmy. Nejúctyhodnějšími exponáty jsou 130 let staré exempláře jihoasijského druhu Cycas circinalis.

Jako ve skutečném pralese si člověk připadá v další části skleníku – expozici tropického lesa, kde pomalu nabírají na síle vzácné stromové kapradiny z čeledi Cyatheaceae, které jako z obrázků Zdeňka Buriana mohou dorůst i do velikosti několika metrů.

Při cestě tropickými skleníky může cestovatel načerpat sílu u tropického jezírka, které ovládá svými obrovskými talířovitými listy amazonská viktorie Cruzova, známá tím, že rozkvétá jen na jedinou noc.

Dovolenou ve Středomoří si návštěvník možná připomene ve skleníku subtropických rostlin. Další část, věnovaná sukulentům, zase člověka přenese do pouští Jižní Ameriky.

Až návštěvník proputuje celou Botanickou zahradou Na Slupi, může si jí kousek odnést i domů. Do poloviny května se totiž dají v zahradě koupit různé druhy oblíbených pelargonií. Pěstitel si tak pořídí rostlinu, u které má záruku, že se jí na rozdíl od prodeje v supermarketech dostalo té nejlepší profesionální péče.

Otevírací doba Botanické zahrady Na Slupi (platí i pro neděle a svátky)

Skleníky/Exteriéry

únor–březen: 10.00–16.00 / 10.00–17.00

duben–srpen: 10.00–17.00 / 10.00–19.30

září–říjen (do změny času): 10.00–17.00 / 10.00–18.00

listopad–leden: 10.00–15.30 / 10.00–16.00

V průběhu celého roku 2012 se v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK Na Slupi koná řada výstav a koncertů.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.